Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

180 ημέρες σε πολιτική κόλαση!


 Η 9η Απριλίου, που είναι η Κυριακή των Βαΐων, συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τις εσωτερικές συζητήσεις στην κυβέρνηση, τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η Κυριακή των πρώτων εκλογών με την απλή αναλογική

Για την επόμενη φάση των πολιτικών εξελίξεων -με φόντο πάντοτε τις ερχόμενες εκλογές– ετοιμάζονται τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς το θέμα των υποκλοπών, που κυριάρχησε για ένα σχετικά μακρύ διάστημα, φαίνεται τώρα να περνά σε δεύτερο πλάνο – τουλάχιστον από επικοινωνιακής σκοπιάς.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο Κ. Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τους συνεργάτες του ότι γέρνει περισσότερο προς την επιλογή να στηθούν οι κάλπες στις αρχές της άνοιξης, και όχι μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες θα

διεξαχθούν από τις 2 έως τις 16 Ιουνίου του 2023. Εκτός απροόπτου, αυτό είναι και το χρονοδιάγραμμα της μακράς «προεκλογικής περιόδου», που υπολογίζεται ότι θα έχει διάρκεια περίπου 180 ημερών, κάθε ημέρα εκ των οποίων θα είναι μια μάχη, μικρή μεν, κρίσιμη δε, για την τελική έκβαση του εκλογικού πολέμου.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, αν και στο εξωτερικό εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά από πλευράς ενδιαφέροντος (όπως φάνηκε και από την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Ευρωπαία Επίτροπος Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, στην Αθήνα και τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό), στο εσωτερικό το «θάψιμό» του επιχειρείται με

την άρον άρον ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και τη διαφαινόμενη έκδοση πορίσματος από την πλειοψηφία, με το οποίο θα απαλλάσσεται από τις ευθύνες ο Κ. Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου.

Με τη «βοήθεια» και των συστημικών δημοσκοπήσεων, όπως και με την υποβάθμιση από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων βρέθηκε να απασχολεί πλέον την κοινή γνώμη πολύ λιγότερο από άλλα θέματα – κυρίως οικονομικά. Η

ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και ο «βαρύς» χειμώνας που έρχεται αξιολογούνται στις διάφορες μετρήσεις ως σοβαρότερα προβλήματα ακόμη και από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διεθνείς απειλές που εμπεριέχει, όπως και γενικότερα από τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και ο κίνδυνος μιας πολεμικής σύγκρουσης στο Αιγαίο, ως συνέπεια των κλιμακούμενων προκλήσεων της Τουρκίας και του Ερντογάν προσωπικά, έχει ενταχθεί στο επικοινωνιακό «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης για τη μετατόπιση της

προσοχής της κοινής γνώμης. Με τη ρητορική που χρησιμοποιείται, δε, καθώς και με το γενικότερο κλίμα επιδιώκεται να υπάρξει συσπείρωση του εκλογικού κοινού, που είναι ευαίσθητο στα εθνικά θέματα και έως τώρα παρακολουθεί με πολλές επιφυλάξεις και αποστάσεις την πολιτική και τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο αυτό.

Το δόγμα που φαίνεται ότι επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο συνοψίζεται στο ότι οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα είναι ευκολότερα διαχειρίσιμο -τουλάχιστον επικοινωνιακά- σε σύγκριση με τις υποκλοπές, οι οποίες -εκτός των άλλων- «ακουμπούν» προσωπικά και

τον κ. Μητσοτάκη. Εχοντας υποστεί άλλωστε ένα πολύ σοβαρό πλήγμα και δημοσκοπικά -για όσους μελετούν με προσοχή τα ευρήματα των μετρήσεων και δεν στέκονται στους εύκολους τίτλους- από την ημέρα που ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε τις πρώτες καταγγελίες, το Μέγαρο Μαξίμου τα δίνει όλα για να αφήσει πίσω αυτό το θέμα. Την προσπάθεια αυτή βοηθά εξ αντικειμένου το ότι δεν έχουν προκύψει έως τώρα άλλα γεγονότα ή αποκαλύψεις που να τροφοδοτούν περαιτέρω το σκάνδαλο, δίχως αυτό φυσικά να αποκλείεται να συμβεί σε κάποια επόμενη φάση.

Υστερα από το δυνατό τράνταγμα των υποκλοπών, λοιπόν, άμεσος στόχος για την κυβερνητική ηγεσία είναι να υπάρξει το επόμενο διάστημα μια σταθεροποίηση που θα επιτρέψει στη Ν.Δ. να διατηρήσει -έστω και σοβαρά «ψαλιδισμένο»- το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτός ο σχεδιασμός επηρεάζει από την άλλη πλευρά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης -μείζονος και ελάσσονος-, τα οποία προσπαθούν να (ανα)προσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Γι’ αυτό τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανής η αλλαγή ατζέντας τόσο με τα θέματα που ανέκυψαν από τη μελέτη του καθηγητή Θ. Λύτρα για τους θανάτους των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας όσο και με το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και της ανομίας στις φοιτητικές εστίες, με αφορμή τα γεγονότα και τις συλλήψεις στην Πολυτεχνειούπολη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, προτού ταχθεί ανοικτά ο κ. Τσίπρας υπέρ της παρέμβασης της Αστυνομίας και εντός των πανεπιστημιακών χώρων, είχε προηγηθεί το νέο ηχηρό «άδειασμα» Πολάκη για την εμβολιαστική πολιτική. Εξάλλου, αντικείμενο ειδικής συζήτησης είναι το σοβαρό

πρόβλημα διείσδυσης που εξακολουθεί να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση στις μεγαλύτερες ηλικίες του εκλογικού σώματος. Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ κρατούν μεν ψηλά το θέμα των υποκλοπών, αλλά στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη η κάμψη των ποσοστών, ύστερα από την αρχική εκτίναξη, έχει φέρει προβληματισμό και ομολογείται πλέον ότι χρειάζονται και άλλες πρωτοβουλίες.

Η Ντόρα διεκδικεί μερίδιο στις αποφάσεις και στις επιλογές

Με την ενεργειακή κρίση -στη σκιά και των τελευταίων γεγονότων με τις εκρήξεις στον αγωγό Nerd Steam 1 και την προσάρτηση των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία, που προκαλεί νέα ανάφλεξη- να αποτελεί πάντως τον αστάθμητο παράγοντα των εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά από νέα αφετηρία έναν αγώνα δρόμου για να φτάσει

και να κόψει πρώτος το νήμα στις 9 Απριλίου, που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει, σύμφωνα με τις εσωτερικές συζητήσεις στην κυβέρνηση, τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η Κυριακή των πρώτων εκλογών με την απλή αναλογική.

Καθώς είναι και η Κυριακή των Βαΐων, θεωρείται ότι προσφέρει ακόμη ένα πλεονέκτημα στους εκλογείς εν όψει του Πάσχα και των μετακινήσεών τους στην περιφέρεια, ως «αντιστάθμισμα» στο δέλεαρ της αποχής.


Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.