Βρετανία: Φόβοι για πληθωρισμό άνω του 15% στις αρχές του 2023

 
Ο πληθωρισμός της Βρετανίας θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 15% ή περισσότερο στις αρχές του νέου έτους, εκτός εάν η κυβέρνηση θεσπίσει περαιτέρω μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας, σύμφωνα με οικονομολόγους που επικαλείται το Bloomberg.

Ενώ ο νέος Βρετανός ΥΠΟΙΚ, Τζέρεμι Χαντ, έχει υποσχεθεί κάποια μορφή στήριξης στους οικονομικά ασθενέστερους, η έλλειψη σχεδίου προς το παρόν επιδεινώνει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, αυξάνοντας παράλληλα την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας που θα πρέπει να κινηθεί πιο επιθετικά για τα επιτόκια.

«Το βασικό ερώτημα σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό του 2023 αφορά τώρα τις εγγυήσεις για την τιμή της ενέργειας», δήλωσε ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος στην ING. Για πολλούς οικονομολόγους το να κάνουν μια ακριβή πρόβλεψη τώρα είναι σχεδόν αδύνατο, δεδομένης της αναταραχής στην κυβέρνηση μετά και την παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Υπενθυμίζεται πως η άνοδος των τιμών των τροφίμων οδήγησε τον βρετανικό πληθωρισμό σε διψήφια επίπεδα (10,1%) τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας σε υψηλό 40 ετών (όπως και τον Ιούλιο), από 9,9% τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας επίσης τη μεγαλύτερη αύξησή τους σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Επιπροσθέτως, οι τιμές για έπιπλα και τα είδη οικιακής χρήσης σκαρφάλωσαν, καταγράφοντας άνοδο 10,7% τον Σεπτέμβριο, ενώ το κόστος των μεταφορών εκτινάχθηκε κατά 10,9% σε σχέση με πέρυσι.