Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Κοντά σε συμφωνία για την κρατικοποίηση του κολοσσού φυσικού αερίου Uniper η Γερμανία

 
Η γερμανική κυβέρνηση πλησιάζει σε συμφωνία για την κρατικοποίηση του γίγαντα του φυσικού αερίου Uniper, καθώς το Βερολίνο θέλει να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης, της Uniper και του κύριου μετόχου της, της φιλανδικής Fortum, έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση επί του θέματος. Ενώ ακόμη δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια, το Βερολίνο θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα όπως επισημαίνει το Bloomberg...

Σύμφωνα με το Reuters, οι επίσημες ανακοινώσεις από τη γερμανική κυβέρνηση αναμένονται να γίνουν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. Το εν λόγω δημοσίευμα συμπληρώνει πως το Βερολίνο θα διαθέσει επιπλέον 8 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας της Uniper.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Μόσχας να κλείσει τη στρόφιγγα προς την Ευρώπη έχουν ήδη προκαλέσει μια σειρά κρατικών προγραμμάτων και γερμανικών δανείων διάσωσης για τη Uniper, ωστόσο δεν επαρκούν για να καλύψουν την κλίμακα της κρίσης και υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης.

Καθώς ο κύριος αγωγός της Ρωσίας προς τη Γερμανία δεν λειτουργεί πλέον, η Uniper πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές για προμήθειες φυσικού αερίου ενώ καθημερινά καταγράφει απώλειες έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Το Βερολίνο βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την εξαγορά τουλάχιστον δύο άλλων εταιρειών, τη στιγμή που οι συζητήσεις για τη Uniper είναι ιδιαίτερα επίπονες καθώς εμπλέκουν και τη φινλανδική κυβέρνηση, η οποία είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Fortum, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο στον γερμανικό κολοσσό.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.