Spiegel: Οι ΗΠΑ θα γίνουν ο βασικός προμηθευτής της Ευρώπης με LNG - Αργούν να πέσουν οι τιμές


 Στο μέλλον, οι ΗΠΑ θα γίνουν πιθανώς ο σημαντικότερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία και την Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει το Spiegel.

H μελέτη του Energy Economics Institute του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (EWI) για λογαριασμό της βιομηχανικής ένωσης Zukunft Gas της Γερμανίας χρησιμοποιεί διάφορα σενάρια για να εξετάσει το μελλοντικό εμπόριο φυσικού αερίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας και τον αντίκτυπό του στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις.

«Σαφές αποτέλεσμα: Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG αυξάνεται σημαντικά», τονίζεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

Η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να προμηθευτεί με πρόσθετο φυσικό αέριο μόνο από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία και αυτό σε περιορισμένο βαθμό. Το κενό στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει επομένως να καλυφθεί με τη βοήθεια των εισαγωγών LNG, όπως τονίζεται.

«Οι παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά», σημειώνει η μελέτη. Σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το 2021. Εάν δεν διακινείται φυσικό αέριο μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, η μελέτη υποθέτει ότι οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 39% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ έως το 2030, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστούν επαρκείς μονάδες υγροποίησης μέχρι τότε.

«Αυτό θα έκανε την ΕΕ, μαζί με την Ασία, μια από τις πιο σημαντικές αγορές πωλήσεων φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ» σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, οι οποίοι αναμένουν πολύ περιορισμένο LNG από το Κατάρ. Παράλληλα, οι πρόσθετες εισαγωγές από την Αυστραλία ή τον Καναδά πιθανότατα δεν θα ήταν σημαντικές για το ευρωπαϊκό έδαφος, ωστόσο, οι έξτρα ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ελλείψεων στις παγκόσμιες αγορές.

Προπολεμικές τιμές όχι πριν το 2026

«Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν από το 2024 και μετά με την γρήγορη επέκταση των τερματικών σταθμών LNG στην Ευρώπη να εξαφανίζει τα σημεία συμφόρησης στις εισαγωγές και να ευθυγραμμίσει τις ευρωπαϊκές και ασιατικές τιμές», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Zukunft-Gas, Τιμ Κέλλερ.

Πάντως, οι ερευνητές είναι σχεδόν σίγουροι πως το επίπεδο τιμών του 2018 θα επιστρέψουν έως το 2026 στην καλύτερη περίπτωση και μόνο εάν υπάρχει τουλάχιστον μερικό εμπόριο με τη Ρωσία. Χωρίς ρωσικό αέριο, οι τιμές χονδρικής στη Βορειοδυτική Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι πάνω από 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2026, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Εάν η ζήτηση πέσει παγκοσμίως, όμως, το επίπεδο τιμών του 2018 μπορεί να επιτευχθεί ξανά έως το 2030, ακόμη και χωρίς ρωσικό αέριο» καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.