Εξοικονομώ - Ανακαινίζω: Πώς θα πάρετε επιδότηση ακόμα για... σύστημα smart home

Anthony

 Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» απευθύνεται σε νέους 18-39 ετών. Ποιοι «κόβονται» από την επιδότηση. Όλες οι λεπτομέρειες. 

Νέες λεπτομέρειες δίνονται για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» που απευθύνεται σε νέους από 18-39 ετών που θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους. Το νέο στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» που παρουσιάστηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς, περιλαμβάνει αυτή τη δυνατότητα και, την Παρασκευή, δόθηκαν στο φως περισσότερες πληροφορίες για το ποιοι και πώς μπορούν να κάνουν αίτηση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ενότητες: το «Εξοικονομώ για Νέους» και το «Ανακαινίζω για Νέους».

Στο «Εξοικονομώ για Νέους» οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή να υπάρχει πλήρης κυριότητα ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους, να έχει την επικαρπία του ακινήτου.

Αναλυτικά:

«Ανακαινίζω για Νέους»: Δικαιούχοι και κριτήρια

Στο «Ανακαινίζω για Νέους» που παρέχει χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 7.000 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης της κατοικίας οι δικαιούχοι πρέπει να καλύπτουν το ίδιο εισοδηματικό όριο με το «Εξοικονομώ», προβλέπεται ωστόσο επιπλέον επιδότηση ύψους 3.000 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Για να πάρετε την επιδότηση για ανακαίνιση θα πρέπει:

  • το ακίνητο να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο
  • αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους να έχει την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου

«Εξοικονομώ για Νέους»: Αντικατάσταση οικιακών συσκευών

Στο «Εξοικονομώ για Νέους» ο επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι έως 25.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 50% έως 90%. Για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής παρέχεται άτοκος δανεισμός. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι:

  • η αντικατάσταση κουφωμάτων
  • η εξωτερική θερμομόνωση
  • τα συστήματα θέρμανσης - ψύξης
  • τα συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης
  • τα συστήματα smart home
  • οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές

Στο «Ανακαινίζω για Νέους» ο επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι έως 10.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 30% για όλους. Για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής παρέχεται χαμηλότοκος δανεισμός έως 7.000 ευρώ. Αντίστοιχα από το πρόγραμμα αυτό επιδοτείται η ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, η αντικατάσταση της πόρτας εισόδου, η αντικατάσταση και οι επισκευές ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, η αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, τα επιχρίσματα και οι επισκευές δομικών στοιχείων.

 Πηγή:https://www.ieidiseis.gr