Schroders: Οι τρεις αλλαγές για να γίνει το σύστημα τροφίμων και νερού πιο βιώσιμο


 Οι πόροι στο σύστημα τροφίμων και νερού, πρέπει να αξιοποιούνται πιο αποδοτικά και να είναι πιο βιώσιμοι, λόγω και των αυξανόμενων προκλήσεων. Ο Marc Lacey και ο Felix Odey από τη Schroders εξηγούν τι πρέπει να γίνει και ποιες επενδυτικές ευκαιρίες προκύπτουν. Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων και νερού θα δεχτεί έντονη πίεση τα επόμενα χρόνια από δύο ξεχωριστές δυνάμεις.

Αρχικά, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από περίπου επτά δισεκατομμύρια σήμερα, σε οκτώ δισεκατομμύρια έως το 2030 και σχεδόν σε δέκα δισεκατομμύρια έως το 2050. Η παραγωγή επαρκών ποσοτήτων τροφίμων για τον πληθυσμό θα είναι μια τεράστια πρόκληση, ενώ το WWF εκτιμά ότι θα χρειαστεί να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες από ό,τι έχουμε παράξει κατά τα 8.000 χρόνια της ανθρώπινης ύπαρξης μέχρι στιγμής!

Δεύτερον, το υφιστάμενο σύστημα τροφίμων και νερού δεν είναι βιώσιμο όσον αφορά τον άνθρακα, την πίεση του νερού, τη βιοποικιλότητα, τα φυσικά απόβλητα και την υγεία. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να οδηγήσουν σε απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, ασκώντας πρόσθετη πίεση στην καλλιεργήσιμη γη και τα αποθέματα γλυκού νερού.

Το ίδιο το σύστημα τροφίμων και νερού είναι υπεύθυνο για το 25% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για το 65% της χρήσης γλυκού νερού. Έτσι, φαίνεται ότι ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία, ενώ ως τομέας θα διαταραχθεί σοβαρά από αυτά. Ομοίως, τα τρόφιμα και το νερό αντιπροσωπεύουν άμεσα ή έμμεσα περίπου το 60% των 2 δισεκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων που παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Αλλά ακόμη και χωρίς αυτές τις δύο προκλήσεις, είναι σαφές ότι το υφιστάμενο σύστημα τροφίμων και νερού δεν παρέχει την πλέον κατάλληλη διατροφή.

Επί του παρόντος, περίπου δύο δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι υπέρβαροι (με ΔΜΣ 25 ή μεγαλύτερο), ενώ 650 εκατομμύρια υποσιτίζονται. Επιπλέον, οι ανεπαρκείς δίαιτες επιβαρύνουν εδώ και πολύ καιρό την κοινωνία, προκαλώντας περίπου το 20% των θανάτων.

https://www.insider.gr/oikonomia/243233/schroders-oi-treis-allages-gia-na-ginei-systima-trofimon-kai-neroy-pio-biosimo