Reuters: Το σχέδιο για πλαφόν τιμών και μείωση ζήτησης αερίου, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν


 Οι επερχόμενες προτάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλαφόν για ορισμένες ηλεκτροπαραγωγές που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters.

Το πλαφόν θα βοηθούσε στην αύξηση των εσόδων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές και θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, αναφέρει το έγγραφο...

Το μέτρο θα ισχύει για γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αιολικά και ηλιακά πάρκα, και πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τους σταθμούς αερίου.

Η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε μεγάλα έσοδα για παραγωγούς χωρίς φυσικό αέριο με φθηνό λειτουργικό κόστος και η ΕΕ είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να περιορίσουν αυτά τα έσοδα και αντ' αυτού να ξοδέψουν τα κεφάλαια σε μέτρα για την ανακούφιση των καταναλωτών.

Οι κυβερνήσεις «θα είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται τα επακόλουθα έσοδα με τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρεται στο έγγραφο σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, αυτό το σύστημα δεν θα είναι συμβατό με τις υπάρχουσες πολιτικές σε ορισμένες χώρες για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών ορισμένων ενεργειακών εταιρειών και αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να καταργηθούν, σημειώνει το Reuters, υπενθυμίζοντας την εισαγωγή του φόρου επί των κερδών που έχει αποφασίσει η Ιταλία.

Επιπλέον αναφέρεται πως οι προτάσεις της ΕΕ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα για να αποφέρουν «άμεσο όφελος» κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, επισημαίνεται.