Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Porsche - Υπερκαλύφθηκε μέσα σε λίγες ώρες η IPO των 9,4 δισ. ευρώ


 Η αρχική δημόσια προσφορά ύψους 9,4 δισ. ευρώ της Volkswagen για την εισαγωγή της θυγατρικής της, Porsche, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, υπερκαλύφθηκε μέσα σε λίγες ώρες όπως έκανε γνωστό το Bloomberg.

Το βιβλίο για την πώληση μετοχών, το οποίο άνοιξε μόλις το πρωί της Τρίτης και καλύφθηκε πολλαπλές φορές για το πλήρες μέγεθος της ΙΡΟ ενώ έντονη ήταν η ζήτηση για όλο το εύρος τιμών από 76,50 ευρώ έως 82,50 ευρώ...

Η περίοδος προσφοράς για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ενδέχεται να διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου και είναι ανοικτή σε επενδυτές στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία. Τέσσερις βασικοί επενδυτές, η Qatar Investment Authority, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, η T. Rowe Price και η ADQ, έχουν δεσμευτεί από κοινού να αναλάβουν έως και 3,7 δισ. ευρώ από την ΑΜΚ.

«Είμαστε σε καλό δρόμο -- πιστεύουμε ότι η Porsche, με το ισχυρό επιχειρηματικό της μοντέλο και τις συναρπαστικές οικονομικές της επιδόσεις, είναι έτοιμη να ξεκινήσει την ΑΜΚ της», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Λουτζ Μέσκε.

Έναρξη διαπραγμάτευσης στις 29 Σεπτεμβρίου

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης έχει οριστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου. Στο ανώτερο άκρο του εύρους τιμών της Porsche, η ΑΜΚ θα αποτιμήσει την κατασκευάστρια εταιρεία του σπορ αυτοκινήτου 911 στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο συγκρίνεται με περίπου 92 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μητρική VW που παράγει περίπου 10 εκατομμύρια οχήματα ετησίως.

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αποτελεί μια σημαντική κίνηση για την αυτοκινητοβιομηχανία, σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές αγορές δεν φαίνεται να παρουσιάζουν τις καλύτερες ευκαιρίες για εταιρείες που θέλουν να προχωρήσουν σε αρχική δημόσια εγγραφή για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.