Οι συμβάσεις της Krikel που «ξέχασε» ο Γ. Γεραπετρίτης...


 Δεν έχει τέλος το Βατερλό της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς κάθε μέρα αποκαλύπτονται νέες πτυχές που εκθέτουν εκτός από τον πρωθυπουργό και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Στις 17 Ιουνίου στη Βουλή, πολύ πριν γίνει γνωστή η απόπειρα παρακολούθησης Ανδρουλάκη, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Ραγκούση, είχε ισχυριστεί πως το ελληνικό δημόσιο έχει κάνει... μόνο μία προμήθεια από την εταιρεία Krikel που σχετίζεται με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο και έκανε δουλειές με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ότι αυτή έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια βέβαια είναι κάπως διαφορετική.

Επτά συνολικά συμβάσεις με την επίμαχη εταιρεία συνήψε το ελληνικό δημόσιο, έξι εκ των οποίων απόρρητες την τελευταία τετραετία, όπως αποκάλυψαν βάσει και του ελλιπούς πορίσματος της ΕΑΔ κατά σειρά το insidestory, οι Reporters United και χθες με λεπτομέρειες η «Καθημερινή». Η τελευταία μάλιστα σύμβαση της εταιρείας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπεγράφη τον Απρίλιο του 2021 από τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη, που αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα νέου γενικού γραμματέα του υπουργείου. Αφορούσε την επέκταση του συστήματος ασύρματης επικοινωνίας Tetra Sepura, με προϋπολογισμό 7,4 εκατ. ευρώ. Η Krikel φαίνεται να σχετίζεται με την Intellexa, την εταιρεία που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator με το οποίο έγινε η παγίδευση του Θ. Κουκάκη και η απόπειρα παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύμβαση της Krikel με το ελληνικό δημόσιο που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019, πέντε μήνες μετά τις εκλογές, για λογαριασμό της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφορίας (ΔΙΠΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ., που φέρει την υπογραφή του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κων/νου Τσουβάλα, ο οποίος αποπέμφθηκε την περασμένη Πέμπτη. Η ΔΙΠΑΠ προχώρησε στην αγορά από εταιρεία στη Δανία μέσω της Krikel ενός συστήματος αντιπαρακολούθησης (εντοπίζει τα «βαλιτσάκια παρακολούθησης») αντί 297.000 ευρώ. Και αυτή τη συμφωνία ο υπουργός Επικρατείας φαίνεται πως την... ξέχασε. Οι κρυφές συμβάσεις της Krikel αποκτούν πρόσθετη σημασία και από την αποκάλυψη πως ο Γρ. Δημητριάδης και ο Κων/νος Τσουβάλας είναι κουμπάροι και οι δύο του επιχειρηματία Γ. Λαβράνου.

Για «οργανωμένη μέθοδο συγκάλυψης που βρίσκεται σε εξέλιξη» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γ. Ραγκούσης, με αφορμή τις συμβάσεις της Krikel. «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους δικηγόρους του έχει προτάξει την ποινική του προστασία ως μείζονα προτεραιότητα. Ομως πρέπει να γνωρίζει πως όσο επικαλούνται το δήθεν απόρρητο για να προστατεύονται ποινικά τόσο θα εκτίθενται πολιτικά στη συνείδηση των πολιτών» υπογραμμίζει ο Γ. Ραγκούσης.

Γνωρίζει ο Μητσοτάκης;

Σημειώνεται πως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Γ. Δημητριάδης επιβεβαίωσε ότι γνωρίζει τον επιχειρηματία Γ. Λαβράνο. Τα ερωτήματα παραμένουν και πληθαίνουν: Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τους κ. Λαβράνο και Μπίτζιο της Intellexa; Γνώριζε τη σχέση Λαβράνου-Δημητριάδη; Ισχύει η πληροφορία της «Εφ.Συν.» πως στον χώρο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή στελέχη της Krikel έκαναν εγκατάσταση συστημάτων και πως το προσωπικό της ΕΥΠ εκεί δεχόταν εκπαίδευση στο νέο σύστημα; Ποιο ήταν αυτό άραγε; Το σύστημα «νόμιμων συνακροάσεων» της ιταλικής RCS Lab ή μήπως το Predator; Πώς είναι επίσης αποδεκτό μια ιδιωτική εταιρεία να κάνει εγκατάσταση (και εκπαίδευση υπαλλήλων) στα συστήματα της ΕΥΠ και γιατί αυτό δεν έγινε μέσω του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης;

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr