Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια των τρένων - Κρίθηκε παράνομη η στάση εργασίας

Anthony

 Η στάση εργασίας στην Ηellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) είχε εξαγγελθεί χθες αλλά κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο 

Κανονικά εκτελούνται, σήμερα Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Τrain.

Οι στάσεις εργασίας που είχε εξαγγείλει η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο προσωπικό με ειδικότητες κίνησης και ελέγχου αμαξοστοιχιών, εξυπηρέτησης επιβατών και οδηγών λεωφορείων, πανελλαδικά, κατά τις ώρες από 10:00 έως 13:00 και από 21:00 έως 23:59 κρίθηκαν παράνομες.

«Σχετικά με τις πανελλαδικές στάσεις εργασίας που έχουν προκηρύξει τα Σωματεία ΠΕΠ και ΣΕΠ για αύριο Τρίτη 6/9, η Hellenic Τrain δεν έχει λάβει ακόμα την επίσημη απόφαση του Δικαστηρίου. Συνεπώς δε δύναται προς το παρόν να ενημερώσει αναλόγως το επιβατικό κοινό για τις τυχόν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις των αυριανών δρομολογίων», ήταν το χθεσινό μήνυμα που έστειλε η εταιρεία στους εργαζομένους καθώς η διοίκησή της είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρουν τα σωματεία που έχουν προκηρύξει τις κινητοποιήσεις, αυτές αποτελούν «το έσχατο μέσο στο οποίο καταφεύγουμε για την προστασία της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας όλων των εργαζόμενων στις αμαξοστοιχίες στους σταθμούς και τους οδηγούς λεωφορείων. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, οι εργαζόμενοι στις αμαξοστοιχίες, αλλά και στους σταθμούς, λόγων των συστηματικών καθυστερήσεων και ακυρώσεων δρομολογίων συνεχίζουν να υφίστανται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους επιθέσεις από επιβάτες, παραβατικούς ή / και απλά εξαγριωμένους, και να αντιμετωπίζουν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητά τους και την υγεία τους».

Κάνουν λόγο για «αυταρχικές τακτικές» εκ μέρος της διοίκησης της Hellenic Τrain, η οποία δηλώνει αναρμόδια για την επίλυση των αιτημάτων τους, αλλά «ξεχνάει την ταλαιπωρία που υπέστη το επιβατικό κοινό, καθώς από την έναρξη της θερινής περιόδου έως και σήμερα έχουν καταργηθεί δεκάδες δρομολογίων ή έχουν διακοπεί λόγω έκτακτων προβλημάτων. Ξεχνάει επίσης, ότι πολλοί εργαζόμενοι, λόγω έλλειψης προσωπικού, τη θερινή περίοδο παραμέλησαν ακόμα και τις οικογένειες τους, προασπίζοντας τα συμφέροντα της εταιρείας, χωρίς να πάρουν τη θερινή τους άδεια».

Στάσεις εργασίας στα τρένα: Τι ζητούν τα σωματεία

Την άμεση λήψη από την εταιρία όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας, της υγείας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων στις αμαξοστοιχίες και στους σταθμούς.

  1. Επάνδρωση όλων των αμαξοστοιχιών με δύο συνοδούς.
  2. Διαρκή και μόνιμη αστυνόμευση όλων των σταθμών όπου παρουσιάζονται συχνά παραβατικές συμπεριφορές, καθώς και των κεντρικών σταθμών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Πάτρας.
  3. Άμεση υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την ΕΛΑΣ.
  4. Σύσταση Ομάδων Ελέγχου με αρμοδιότητα τον έλεγχο των αμαξοστοιχιών κατά τη διάρκεια των δρομολογίων.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται και οι μηχανοδηγοί της εταιρείας, οι οποίοι καλούν την Hellenic Train να αποσύρει την προσφυγή της ενάντια στις κινητοποιήσεις των 2 Σωματείων, προειδοποιώντας ότι «σε κάθε άλλη περίπτωση θα εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα».

 Πηγή:https://www.ieidiseis.gr