Νορβηγία: Το κρατικό fund των 1,2 τρισ. «απειλεί» με αποεπενδύσεις για... κλιματικούς λόγους


 Το κρατικό mega fund της Νορβηγίας των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων απαιτεί από τις εταιρείες στις οποίες επενδύει να φτάσουν τις μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050 το αργότερο, με στόχο την πρόληψη των χρηματοοικονομικών κινδύνων από μια «καθυστερημένη ενεργειακή μετάβαση».

Ωστόσο, μόλις το 10% των εταιρειών στο χαρτοφυλάκιο του επενδυτικού ταμείου έχουν θέσει στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2050, σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλος της Norges Bank Investment Management, Νικολάι Τανγκεν και την Καρίν Σμιθ Ιχενάτσο, της Dagens Naeringsliv, σε άρθρο που φιλοξενεί το Bloomberg...

Το νορβηγικό fund θα πιέσει τις εταιρείες να θέσουν ενδιάμεσους στόχους και να εκπονήσουν σχέδια για την μείωση των εκπεμπόμενων αερίων με την επιλογή της αποεπένδυσης να μην φεύγει από το κάδρο για το Ταμείο.

«Το να ξεπουλήσουμε τα μερίδιά μας σε εταιρείες δεν θα λύσει το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης. Θα εξετάσουμε ωστόσο την πώληση μεριδίων εταιρειών που αποτελούν με τη δράση τους σοβαρό κίνδυνο για το κλίμα, ειδικά αν δεν διατηρούν σχέδια προόδου στον συγκεκριμένο τομέα και η συμμετοχή μας σε αυτές δεν οδηγεί προς το μέλλον» προειδοποίησαν τα δύο στελέχη.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας ανέφερε σε έγγραφό του στις αρχές του έτους ότι θα ήθελε να δει το κρατικό επενδυτικό fund της χώρας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, να χρησιμοποιεί την επενδυτική του ισχύ ώστε να ωθεί εταιρείες να ευθυγραμμίζουν τη δραστηριότητά τους προς την κατεύθυνση των μηδενικών εκπομπών.

Στοχεύει σε «σημαντικά υψηλότερο» μερίδιο των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της να έχει θέσει καθαρούς μηδενικούς στόχους έως το 2025, και ειδικότερα σε εταιρείες με υψηλές εκπομπές ρύπων. Στοχεύει όλες οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου να έχουν τέτοιους στόχους έως το 2040.