Γηραιά ΝΔ, μόνη, ψάχνει…


Μια εβδομάδα μετά την κατηγορηματική απάντηση του πρωθυπουργού ότι «δεν είμαστε κοντά στον Κυριάκο Βελόπουλο» σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξαν διάπλατα την πόρτα της συγκυβέρνησης στην περίπτωση που η Ν.Δ. χρειαστεί κυβερνητικό εταίρο για να... σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική.

Την αρχή γι’ αυτό το σενάριο έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «εγώ δεν αποκλείω κανέναν. Αν εξαιρέσετε τα κόμματα με τα οποία μας χωρίζει ένα προγραμματικό χάος, μπορεί να συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα».

Τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε ότι με το κόμμα του Βελόπουλου «μας χωρίζουν πολλά πράγματα και σε επίπεδο αρχών και σε επίπεδο αξιών. Στον προσανατολισμό της χώρας σε μείζονα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές που ανέκυψαν και κατά την περίοδο της πανδημίας».

Όμως στη συνέχεια τόνισε πως «ο τόπος χρειάζεται ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Όμως, αν ο ελληνικός λαός διαμορφώσει με την ψήφο του ένα σκηνικό…».

Όχι σε μεμονωμένους βουλευτές

Πολλοί υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι άνοιξε μια τέτοια συζήτηση μόνο λίγες μέρες μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα απομακρύνεται αισθητά από το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες και έτσι επιχειρείται να βρεθεί λύση ακόμη και από την πρώτη Κυριακή, με την απλή αναλογική.

Με δεδομένο δε ότι, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μετά το θέμα των υποκλοπών και την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, προφανώς τα κυβερνητικά στελέχη έχουν βγει προς αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου προκειμένου να μην εμφανιστούν την τελευταία στιγμή μόνοι και ανήμποροι να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Εκτός των άλλων οι οποίες αντιδράσεις υπάρξουν θα εκτονώσουν από τώρα το κλίμα δυσαρέσκειας που ενδεχομένως θα υπάρξει στη Ν.Δ.

Από κυβερνητικής πλευράς πάντως δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι προσπάθειες να εκτονωθεί το κλίμα έντασης ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι τώρα απτά αποτελέσματα. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σημείωναν χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας αυτά που είπε ο Ανδρουλάκης περί αποστασίας, ότι η Ν.Δ. δεν θα κάνει κανένα προσκλητήριο σε κανέναν βουλευτή άλλου κόμματος.

Η… τερατογένεση

Η εκλογική συνεργασία της Ν.Δ. με τον Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση μπορεί πάντως να φαντάζει εύκολη για τον Μάκη Βορίδη καθώς μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη είχαν βρεθεί κάτω από την ίδια πολιτική στέγη με τον Βελόπουλο – όλοι θεωρούνται πολιτικά παιδιά του Γιώργου Καρατζαφέρη – αλλά ένα μεγάλο κομμάτι βουλευτών αλλά και ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος το θεωρεί… τερατογένεση.

Όπως είναι άλλωστε γνωστό, το κόμμα του Βελόπουλου εμπλέκεται άμεσα με τους αντιεμβολιαστές, ενώ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ακόμα η δραστηριοποίηση του κόμματος Βελόπουλου στη βόρεια Ελλάδα έχει πυροδοτήσει στο παρελθόν μεγάλες εντάσεις, καθώς επί ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε ότι υποκινούσε ακραίες αντιδράσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα υπήρχε έντονη και η απορία για το ποιος χρηματοδοτούσε αυτές τις αντιδράσεις.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε στη Θεσσαλονίκη για κονδύλια που μοίραζαν σε πολλά κόμματα οι Ρώσοι, ζήτησε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να βγουν όλα στον αέρα...

topontiki.gr