Αυτά είναι τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα!


 Οι ανεμογεννήτριες που έχουν στηθεί παράγουν αυτή τη στιγμή συνολική ισχύ 4.534 mW - Απαραίτητο ένα σχέδιο δράσης

Σε μία περίοδο που η Ευρώπη επιχειρεί να αναδιαμορφώσει την ενεργειακή στρατηγική της για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πορεία της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα 2.779 ανεμογεννήτριες, με τις περισσότερες εξ αυτών να βρίσκονται στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στην Πελοπόννησο, στη Θράκη, στη Φθιώτιδα και την Κρήτη...

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα έως και το τέλος Ιουνίου ήταν 4.534 mW. Με βάση τη στατιστική έρευνα, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους συνδέθηκαν στο δίκτυο 28 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 83,1 mW.

Αυτό το μέγεθος δεν διαφέρει σημαντικά από την ισχύ που εγκαταστάθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και είναι τρεις φορές μικρότερο από την ισχύ του πρώτου εξαμήνου του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, η επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά τα δύο τελευταία εξάμηνα οφείλεται στην αυξημένη γραφειοκρατία και στα διοικητικά εμπόδια που καθυστερούν τις επενδύσεις, καθώς και στους αυξημένους χρόνους κατασκευής των έργων.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2018-2021 έχουν επιλεγεί μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.426 mW. Ομως, εξαιτίας κυρίως των καθυστερήσεων που προκαλούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, μόλις τα 312 mW, δηλαδή το 22%, είχαν κατορθώσει να λειτουργούν κατά το τέλος του Ιουνίου. Η μεσοσταθμική τιμή των αιολικών που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη είναι μικρότερη από 58ευρώ/MWh και η συνολική τους ισχύ 1.115 mW.

Εάν όλα τα αιολικά πάρκα που έχουν επιλεγεί από διαγωνισμούς της ΡΑΕ την τελευταία τετραετία είχαν ολοκληρωθεί, η αιολική ισχύς θα ήταν σήμερα μεγαλύτερη κατά 25%, γεγονός που θα μείωνε την εξάρτηση της οικονομίας μας από τις εισαγωγές καυσίμων και θα παρείχε περισσότερη φθηνή ενέργεια. Σημειώνεται, πάντως, ότι βρίσκονται υπό κατασκευή πάνω από 650 mW νέων αιολικών πάρκων, η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

https://www.newsbreak.gr/oikonomia/377085/aiolika-parka-ellada/