Οι καλές αντιγραφές...

 
H ακρίβεια είναι αναμφισβήτητα το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα. Σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση δημιουργεί ένα εφιαλτικό μείγμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει χειμώνα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι βρισκόμαστε... εντός ενός πρωτοφανούς ενεργειακού πολέμου, αλλά το ερώτημα είναι πώς τον αντιμετωπίζουμε, ποια είναι τα εφόδιά μας και ποια τα όπλα με τα οποία έχουμε εξοπλιστεί ως χώρα και ως κοινωνία.

Δυστυχώς, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η απουσία συνεκτικού και μακροπρόθεσμου σχεδίου και η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην αντιμετώπιση στρεβλώσεων και στην επιβολή κανόνων κοινωνικής δικαιοσύνης αφήνουν τη χώρα και ιδίως τους πιο ευάλωτους γυμνούς στην κρίση...

Πρώτον, διότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την επιδοματική πολιτική, την οποία αποστρεφόταν διαχρονικά η Ν.Δ. Με επιδοτήσεις ανά μήνα – και μάλιστα με λεφτά των φορολογουμένων. Από τη μια τσέπη μπαίνουν, από την άλλη βγαίνουν. Αποτέλεσμα μηδέν! Θα πει κάποιος ότι λόγω έκτακτων συνθηκών ό,τι μπορεί να δοθεί καλοδεχούμενο είναι. Σωστά, όμως από την άλλη, ώς πότε θα υπάρχει απόθεμα; Θα ήταν ευχής έργον για πάντα, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ανέφικτο.

Δεύτερον, επειδή η κυβέρνηση επιμένει να μη συγκρούεται με τους ηλεκτροπαραγωγούς, που θησαυρίζουν, και όσους κερδοσκοπούν – 500 εκατομμύρια αποκόμισαν μόνο τον Σεπτέμβριο! Κι όμως, στην Ελλάδα οι τιμές που ανακοίνωσαν οι εταιρείες ηλεκτρισμού παραμένουν πανάκριβες και οι υψηλότερες στην Ευρώπη για ακόμη έναν μήνα.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Αφού στερούμαστε εφευρετικότητας και έμπνευσης, ας παραδειγματιστούμε από την Ευρώπη. Στην Ολλανδία βάζουν πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το ίδιο στην Αγγλία για το φυσικό αέριο. Στη Γερμανία εθνικοποιούν την εταιρεία φυσικού αερίου, στην Ισπανία δίνουν κίνητρα με στόχο να δεκαπλασιαστούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά στις ταράτσες. Αντιγραφές που αξίζουν τον κόπο!

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr