Το ντόμινο συκοφαντιών για την Ελλάδα και τα αξεπέραστα εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν

 
Της Πηνελόπης Γκάλιου

Τη μορφή ντόμινο παίρνουν πλέον οι τουρκικές συκοφαντίες εναντίον της Ελλάδας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δίνει "το σύνθημα" και τα στελέχη του να συνεχίζουν στον ίδιο "χαβά".

Μετά το πολυήμερο μπαράζ των ψευδών ισχυρισμών του Τούρκου προέδρου περί εγκλωβισμού τουρκικού F16 από τους ελληνικούς S-300, τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος του....

, Ομέρ Τσελίκ λέγοντας ότι "η Ελλάδα, με το κλείδωμα των F-16 τήρησε εχθρική στάση και ξεπέρασε τα όρια". Επανέφερε παράλληλα τις ανυπόστατες αιτιάσεις για δήθεν ελληνικές παραβιάσεις και για τα ελληνικά νησιά, υποστηρίζοντας ότι "H δράση της Ελλάδας στον εναέριο χώρο μας, στις θαλάσσιες περιοχές μας, όπως και στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά δεν έχει καμία σχέση με τους νόμους και το δίκαιο». Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν ενεπλάκη και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας δηλώνοντας ότι "υπάρχει μια ελληνική αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνησή πως παρέδωσε τη χώρα στις ξένες δυνάμεις" είπε ενώ στο στόχαστρο έβαλε για μία ακόμη φορά και τη Γαλλία, επιτιθέμενος στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας πως "εστιάζει όλη την εξωτερική πολιτική της χώρας του στην εχθρότητα εναντίον της Τουρκίας και του Ερντογάν".

Τον τόνο της επίθεσης εκτός της Ελλάδας και εναντίον της Ευρώπης, έδωσε νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιτέθηκε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξαπολύοντας κατηγορίες για δήθεν μεροληπτική συμπεριφορά. "Για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το λέω ξεκάθαρα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι δίκαιες, είναι πολιτικές. Όταν πρόκειται για την Τουρκία, παίρνει μια πολιτική απόφαση. Όταν πρόκειται για Γαλλία και  Γερμανία, δυστυχώς παίρνει τις αντίθετες αποφάσεις" ισχυρίστηκε.

Η Αθήνα δεν ακολουθεί τον καιροσκοπισμό της Τουρκίας

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά επιμένει να μην ακολουθεί τον προκλητικό ρητορικό κατήφορο της γείτονος, κινούμενη μόνον θεσμικά και βάση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη στάση που τηρεί η χώρα μας έναντι των τουρκικών παραλογισμών σημειώνοντας ότι "εμείς από την πλευρά μας δεν θα διολισθήσουμε σε ρητορική αναβίωσης του παρελθόντος. Κοιτάμε σαν μια ευρωπαϊκή δημοκρατία προς το μέλλον. Γιατί για εμάς σημασία έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, η δημοκρατία, το Διεθνές Δίκαιο" τόνισε.

Αναφερόμενος, δε, στην όξυνση της τουρκικής ρητορικής τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή και την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής σχολίασε πως "η ρητορική την οποία εκπέμπει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν αρμόζει καθόλου σε μια σύμμαχο χώρα. Εμείς από την πλευρά μας δεν θα διολισθήσουμε σε ρητορική αναβίωσης του παρελθόντος". 

Το στίγμα της ελληνικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας επανέλαβε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τον καιροσκοπισμό με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει τους συμμάχους της και δήλωσε: "Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και σημαντικό εταίρος στη συμμαχία. Οι σχέσεις της βασίζονται σε αρχές, δεν ερμηνεύει καιροσκοπικά και έχει μία σταθερότητα και συνέπεια σε ότι αφορά τη στάση της στη συμμαχία. Και αυτή η στάση βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και στις αυτονόητες υποχρεώσεις που έχουν τα μέλη της συμμαχίας απέναντι στο σύνολο και σε κάθε ένα σύμμαχο ξεχωριστά".

Οι εξηγήσεις του ΝΑΤΟ

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την οπισθοχώρηση του ΝΑΤΟ και το κατέβασμα της ανάρτησης με τα συγχαρητήρια στην Τουρκία για τη Μικρασιατική Καταστροφή, αφού είχε προηγηθεί το αυστηρό διάβημα της Αθήνας, με νέα ανάρτηση η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων του NATO δίνει εξηγήσεις, εστιάζοντας στη στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα και στην συνοχή της συμμαχίας.

"Την Τρίτη, η LANDCOM συνεχάρη τον σύμμαχό μας, την Τουρκία, για την εθνική Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε ευγνώμονες που η Τουρκία φιλοξενεί τη βάση μας στο έδαφός της. Επίσης, ευχαριστούμε και τα 30 μέλη της Συμμαχίας για την προσφορά τους. Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί!" έγραφε η νέα ανάρτηση της νατοϊκής διοίκησης.

Ο Νίκος Δένδιας πάντως αναφερόμενος στην πρώτη επίμαχη ανάρτηση σημείωσε ότι αποτελεί απόκλιση από τις αρχές της συμμαχίας και πρόσθεσε πως "Τα όργανα της Συμμαχίας, ξεκινώντας από την ηγεσία της, τον γενικό γραμματέα, πρέπει να σέβονται και να τιμούν το σύνολο των συμμάχων και τις αρχές της Συμμαχίας" ενώ δήλωσε ικανοποιημένος για τη διορθωτική κίνηση.

Αξεπέραστα τα εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν

Την επιθετική ρητορική της Άγκυρας τροφοδοτεί και η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, με τον πληθωρισμό να είναι πλέον τριψήφιος, τον κόσμο να στενάζει από την ανέχεια και την ακρίβεια, καθώς σε κάποια βασικά αγαθά οι αυξήσεις ξεπέρασαν και το 500% μέσα σε λίγους μήνες και τον Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί να αποπροσανατολίσει, αλλάζοντας την ατζέντα με την καλλιέργεια του ανέξοδου εθνικισμού. Η παράλληλη δημοσκοπική κατάρρευση του Τούρκου προέδρου καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την αναζήτηση ενός αφηγήματος που θα απομακρύνει τους πολίτες από την καθημερινότητα και θα αναβιώσει σε μέρος τους το μεγαλοϊδεατισμό του παρελθόντος.