Ξεκινά το ειδικό δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη...


 Το τέταρτο της μεταπολίτευσης...

Ξεκινά το ειδικό δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα εφετών, τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για αδικήματα που φέρεται να έχουν τελέσει τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το σκάνδαλο Novartis και την υποτιθέμενη σκευωρία που εξύφανε η κυβερνητική πλειοψηφία αλλά απέτυχε παταγωδώς. 

Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά ειδικό δικαστήριο της μεταπολίτευσης, το οποίο όμως... έχει μια πρωτοτυπία: πρώτη φορά παραπέμπεται να δικαστεί εν ενεργεία εισαγγελική λειτουργός, την οποία σύσσωμη η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ είχαν στοχοποιήσει όταν ερευνούσε το σκάνδαλο Novartis και ειδικά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτό.

Συγκεκριμένα ο Δ. Παπαγγελόπουλος αντιμετωπίζει κατηγορίες για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας της πρώην εισαγγελέα διαφθοράς και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση για παρεμβάσεις στο έργο τριών εισαγγελικών λειτουργών, κατά τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων οικονομικού ενδιαφέροντος.

Αντίστοιχα, η Ελ. Τουλουπάκη – σημειωτέον, παραπέμφθηκε σε δίκη με οριακή πλειοψηφία 3-2– αντιμετωπίζει κατηγορίες για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας που αφορά την παράλειψη διαβίβασης αμελλητί, κατά το σύνταγμα, στη Βουλή της μήνυσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με την οποία κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Ξανθό σχετικά με τη μη σύννομη τιμολόγηση φαρμάκων για το έτος 2015.

Η πρώτη συνεδρίαση του ειδικού δικαστηρίου αναμένεται είναι το πρωί της Δευτέρας. Ωστόσο όλες οι άλλες συνεδριάσεις θα γίνονται μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, δηλαδή μετά τις δυόμισι. Κάτι τέτοιο άλλωστε είχε γίνει και τον Μάρτιο του 2015 στο ειδικό δικαστήριο, με κατηγορούμενο τότε τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Θα αναδειχτούν όλες οι παρανομίες»

Ενας εκ των τριών συνηγόρων υπεράσπισης της εισαγγελέα Τουλουπάκη είναι ο γνωστός ποινικολόγος Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία ως συνήγορος υπεράσπισης σε μείζονες υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος και ενδιαφέροντος. Είναι ένα πρόσωπο που προτιμά τη συγκρουσιακή από τη συναινετική δικηγορία, ανάλογα βέβαια με τα συμφέροντα του πελάτη του και τη στάση του δικαστηρίου.

Σε ό,τι αφορά το ειδικό δικαστήριο, ο Γ. Μαντζουράνης τόνισε στο Documento: «Κατά την ακροαματική διαδικασία θα αναδειχθούν και θα καταγγελθούν όλες οι παρανομίες που διεπράχθησαν στην ανάκριση αλλά δεν θα προβληθούν οι υπαρκτές ακυρότητες της όλης διαδικασίας σε βάρος της εισαγγελέως εφετών Ελένης Τουλουπάκη, γιατί στόχος της υπεράσπισης είναι η ουσιαστική κρίση της κατηγορίας εναντίον της και η πανηγυρική αθώωσή της επί της ουσίας, δηλαδή λόγω ουσιαστικής αβασιμότητας της κατηγορίας».

Η πρόεδρος και τα μέλη του δικαστηρίου

Η σύνθεση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι 13μελής. Αναλυτικά, από τον Αρειο Πάγο κληρώθηκαν επτά τακτικά μέλη και τρία αναπληρωματικά. Σε ό,τι αφορά τα τακτικά μέλη, αυτά είναι οι Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη, Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι οι Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Μαρία Κουβίδου, Γεώργιος Κόκκορης.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν κληρωθεί έξι τακτικά μέλη και τρία αναπληρωματικά. Τα τακτικά μέλη είναι οι Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Σκαρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Ολγα Ζύγουρα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου, ενώ αναπληρωματικά είναι οι Παναγιώτης Τσούκας, Χρήστος Λιάκουρας, Αννα Καλογεροπούλου.

Πρόεδρος του δικαστηρίου ως αρχαιότερη θα είναι η αρεοπαγίτης Βασ. Ηλιοπούλου, ενώ καθήκοντα τακτικής εισαγγελέα ασκεί η Ολγα Σμυρλή, με αναπληρώτρια την εισαγγελέα Αριστέα Θεοδόση...

documentonews.gr