Ο πρωθυπουργός, ένα σκάνδαλο κι ένας «πόλεμος»...


Tελικά αν κάτι είναι κοινός τόπος για όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι ότι η Ελλάδα συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο κατασκοπίας στο οποίο εμπλέκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός... προσωπικά. Και όσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς η υπόθεση αυτή να συγκαλυφθεί και σταδιακά να ξεχαστεί προκειμένου να πάει σε εκλογές χωρίς αυτή στην ατζέντα, τόσο θα τη βρίσκει μπροστά του. Ακόμα και στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δεν είναι μόνο ότι κατά τη συνέντευξη που ο πρωθυπουργός παραχώρησε στο Bloomberg ρωτήθηκε ευθέως για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Είναι κυρίως ο τρόπος που το Bloomberg (το οποίο είναι βέβαια υπεράνω πάσης υποψίας για σχέσεις με την ελληνική αντιπολίτευση)...

παρουσίασε εκ των υστέρων το συγκεκριμένο κομμάτι της συνέντευξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο με τίτλο «Το σκάνδαλο κατασκοπίας δεν θα εκτροχιάσει τις προεκλογικές πιθανότητες, λέει ο Ελληνας πρωθυπουργός», το Bloomberg, αναφερόμενο στον κ. Μητσοτάκη κάνει ρητά λόγο για «έναν πολιτικό ηγέτη που εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο κατασκοπίας τύπου Τζέιμς Μποντ».

Λέει βέβαια πως ο ίδιος «είναι βέβαιος ότι μπορεί να το ξεπεράσει και ακόμη και να κυβερνήσει μόνος στις εκλογές του επόμενου έτους», αλλά δεν παραλείπει να επισημάνει το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «δέχεται πυρά μετά τις αποκαλύψεις το καλοκαίρι ότι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας κατασκόπευε τον Νίκο Ανδρουλάκη» και «έναν ρεπόρτερ που ερευνούσε ισχυρά επιχειρηματικά πρόσωπα», καθώς και ότι «η δημόσια οργή έχει στραφεί στον Μητσοτάκη επειδή η εποπτεία της υπηρεσίας κατασκοπίας υπάγεται σε αυτόν», ενώ σημειώνει πως «το σκάνδαλο έχει χαρακτηριστεί ένα είδος ελληνικού Watergate».

Εν τω μεταξύ στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Bloomberg ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Δυτική Συμμαχία», ενώ δήλωσε ότι θα απαντήσει στον Τ. Ερντογάν στη σημερινή του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ομως, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε και κάτι άλλο: ότι «δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία». Για να χαϊδέψει λοιπόν τα αυτιά των ΗΠΑ και να τους στείλει το μήνυμα ότι εξακολουθεί να πορεύεται με την ίδια προσκόλληση προς αυτές ο κ. Μητσοτάκης έφτασε να πει ότι «διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας». Ενα χάιδεμα αυτιών που βέβαια δεν είναι ανέξοδο. Οταν πρόσφατα η Ντόρα Μπακογιάννη είχε πει κάτι αντίστοιχο, είχε προκαλέσει την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας, η οποία είχε απαντήσει ότι «η Ρωσία δεν έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα». Και τότε ήταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών, τώρα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, έψαχνε χθες να κατασκευάσει «εσωτερικούς εχθρούς» και να βάλει σε αυτούς την αντιπολίτευση και όποιον τολμάει να καταγγείλει τις παράνομες και απάνθρωπες ελληνικές επαναπροωθήσεις.

Συγκεκριμένα ο Γ. Οικονόμου, απευθυνόμενος «στο εσωτερικό» της χώρας, μίλησε για «ορισμένους που πολύ επιπόλαια και πολύ εύκολα σπεύδουν να υιοθετήσουν κατά καιρούς την τουρκική προπαγάνδα για να εξυπηρετήσουν το αφήγημα κριτικής και αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό». Με άλλα λόγια η κυβέρνηση πάει να κρυφτεί πίσω από τις υποκριτικές κατηγορίες προς την Ελλάδα του Τ. Ερντογάν και της Τουρκίας -η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο- προκειμένου να επιχειρήσει να φιμώσει όποιον καταγγέλλει τις παράνομες πρακτικές στα ελληνικά σύνορα.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου θέλησε αυτή τη φορά να κλείσει το θέμα ενδεχόμενης συνεργασίας με το κόμμα Βελόπουλου, λέγοντας ότι «ούτε το σκέφτεται η κυβέρνηση ούτε υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο». Φυσικά μόνη της η κυβέρνηση το είχε ανοίξει και εξακολουθούσε να το κρατάει ανοιχτό. Αλλά κάτι το γεγονός ότι αυτό το «φλερτ» την εξέθεσε, κάτι το ότι δεν θέλει να ευνοήσει τη χαλαρή ψήφο προς την Ελληνική Λύση, είπε τελικά να το κλείσει. Μένει βέβαια να δούμε τι θα κάνει στην περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών