Πρώτο δείγμα πολιτικής από την Τρας...

0

Aπορρίπτει έκτακτη φορολόγηση των πετρελαϊκών...

Το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους αναμένεται να ανακοινώσει η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, την Πέμπτη. Ωστόσο έχει... καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιρείων, που είναι αυτές που έχουν ουσιαστικά ωφεληθεί από την ενεργειακή κρίση.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, η Λιζ Τρας είπε πως καταλαβαίνει «ότι οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα μας δυσκολεύονται με το κόστος ζωής και παλεύουν με τους λογαριασμούς ενέργειας… Αυτός είναι ο λόγος που, ως πρωθυπουργός, θα αναλάβω άμεσα δράση. Για να βοηθήσω τους ανθρώπους με το κόστος των λογαριασμών ενέργειας τους».

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, είναι πολύ πιθανόν, μεταξύ των άλλων, στα μέτρα αυτά να προβλέπεται και το πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας, καθώς από την 1η Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου κατά 80%, αύξηση που θα πλήξει όλα τα νοικοκυριά της χώρας αλλά κυρίως τα χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας. Το κόστος για τους φορολογούμενους αυτών των μέτρων θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισ. λίρες (120 δισ. ευρώ) και η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα καλύψει μέρος του με πρόσθετο δανεισμό.

Ωστόσο, απέκλεισε σαφώς την επιβολή έκτακτου φόρου στις πετρελαϊκές εταιρείες για να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά της να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος θέρμανσης και ηλεκτρισμού, απορρίπτοντας τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

«Είναι λάθος να αποτρέπουμε τις εταιρείες να κάνουν επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ακριβώς τη στιγμή που πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία. Αυτή η χώρα δεν θα είναι σε θέση να φορολογήσει τον δρόμο της προς την ανάπτυξη», είπε.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού είπε ότι η Λιζ Τρας δεν θα ακυρώσει την έκτακτη φορολόγηση που επιβλήθηκε τον Μάιο από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, αλλά επισήμανε ότι δεν θα εισαγάγει νέους φόρους. Επίσης είπε ότι θα αναστείλει την ανακοινωθείσα αύξηση του εταιρικού φόρου από 19% σε 25%.

Στον αντίποδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ ζήτησε «περισσότερη δικαιοσύνη στις φορολογικές περικοπές». Υποστήριξε πως η Λιζ Τρας έχει επιλέξει να μειώσει τους φόρους στις τράπεζες σημειώνοντας παράλληλα πως, ενώ οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας εκτιμάται ότι θα αποκομίσουν 170 δισ. στερλίνες υπερκέρδη τα επόμενα δύο χρόνια, «οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την αύξηση του κόστους ζωής».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)