Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Αντιμέτωπος με το φάσμα της ήττας ο Ερντογάν...

 
Με τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν στην οικονομία και στην πολιτική της Τουρκίας, οι περισσότεροι πολιτικοί αλλά και αναλυτές θεωρούν σίγουρη την ήττα του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται τον Ιούνιο του 2023. 

Ο λόγος που υποστηρίζουν την άποψη αυτή είναι η... αρνητική απόδοση της τουρκικής κυβέρνησης στην οικονομία, που οδηγεί στη ραγδαία φτωχοποίηση του τουρκικού λαού, με τον πραγματικό ετήσιο πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 100%. Στον αντιπολιτευόμενο Τύπο υπάρχουν αναφορές πως πολλοί κρατικοί λειτουργοί, υπάλληλοι υπουργείων αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, υποδείξεις και να υπογράψουν συμβάσεις και αποφάσεις, καθώς φοβούνται τις διώξεις «την επόμενη ημέρα» των εκλογών σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν, με συνέπεια να παρουσιάζονται διάφορες δυσλειτουργίες στον κρατικό μηχανισμό...

 Ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με δηλώσεις του έχει απειλήσει τους κρατικούς λειτουργούς σε περίπτωση συνεργασίας με τις «αυθαιρεσίες της κυβέρνησης του ΑΚP».

Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κυβερνητική συμμαχία AKP-ΜΗP δεν μπορεί να ξεπεράσει το 40%, ενώ για την εκλογή προέδρου χρειάζεται 50,1%. Το μπλοκ της αντιπολίτευσης μαζί με το φιλοκoυρδικό κόμμα HDP βρίσκεται στο 60% και οι αναλύσεις δείχνουν πως σε 9 μήνες είναι δύσκολη η ραγδαία αλλαγή των δεδομένων.

Το AKP, παρά τις δυσκολίες, διατηρεί τα ποσοστά του στο 33% με αυξητικές τάσεις, αλλά ο «αδύναμος κρίκος» της κυβερνητικής συμμαχίας είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που συγκεντρώνει μόλις το 6%.

Το κόμμα που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται το ΗDP, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φτάνει το 12%. Ο πρόεδρος του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και εκατοντάδες εκλεγμένοι δήμαρχοι και στελέχη του HDP φυλακίστηκαν τα τελευταία χρόνια καθώς κατηγορούνται για σχέσεις με το PKK. Aν η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αλλάξει στάση στο ζήτημα αυτό, το ΗDP αναμένεται να στηρίξει τον αντίπαλο του Ερντογάν, όποιος και αν είναι αυτός...

Καθημερινή

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.