Αβεβαιότητα στην Ιταλία...

 
...με τον Σαλβίνι να υπόσχεται ότι «θα κυβερνήσουμε 5 χρόνια»...

Περίπου 44% συγκεντρώνει ο συνασπισμός των ακροδεξιών Αδερφών της Ιταλίας, με τη Λέγκα του Βορρά και τη Φόρτσα Ιτάλια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, γεγονός που έχει... προκαλέσει αβεβαιότητα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη. Ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, είπε ότι Τζόρτζια Μελόνι με το νεοφασιστικό παρελθόν «είναι πολύ ικανή» και «θα κυβερνήσουμε πέντε χρόνια».

Τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα δίνουν στους Αδερφούς της Ιταλίας, με ηγέτιδα τη Μελόνι, περίπου 26%, ενώ η αντιμεταναστευτική Λέγκα του Σαλβίνι λαμβάνει σχεδόν το 9% και η πιο μετριοπαθής Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι λαμβάνει περίπου 8%.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει περίπου 19% ενώ μαζί τους συμμάχους του συγκεντρώνουν περίπου 26%, το Κίνημα των 5 Αστέρων είδε το ποσοστό του να πέφτει στο 15%, ενώ η συμμετοχή κατέγραψε το ιστορικό χαμηλό 64%, λιγότερο από αυτό που υπολόγιζαν και οι δημοσκοπήσεις.

Τζόρτζια Μελόνι: «Η Ιταλία μάς διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε»

Η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε σε ανάρτησή της στο Facebook:

«Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε. Αν κληθούμε να κυβερνήσουμε, θα το κάνουμε για όλους τους Ιταλούς, με στόχο να ενώσουμε αυτό τον λαό και να δώσουμε έμφαση σε όσα τον ενώνουν και όχι σε όσα τον διχάζουν. Θα δουλέψουμε με στόχο οι Ιταλοί να γίνουν και πάλι υπερήφανοι που είναι Ιταλοί».

Σαλβίνι: «Θα δουλέψουμε αποδοτικά»

«Ποντάρουμε ότι θα εκλέξουμε 100 βουλευτές και γερουσιαστές», δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, και πρόσθεσε: «Έπειτα από τόσα χρόνια, έχουμε μια εκλεγμένη κυβέρνηση με σαφή κεντροδεξιά πλειοψηφία. Υπολογίζω ότι θα κυβερνήσουμε για 5 χρόνια. Επικοινώνησα με την Τζόρτζια Μελόνι, είναι ιδιαίτερα ικανή και θα δουλέψουμε μαζί αποδοτικά».

Σύμφωνα με τον ακροδεξιό πολιτικό, «οι εκλογείς επιβράβευσαν την αντιπολίτευση. Για τη Λέγκα, η παραμονή στην κυβέρνηση δεν ήταν απλό πράγμα, αλλά θα το ξανάκανα. Μας κόστισε, αλλά με την Ιταλία κλειστή λόγω κορονοϊού, έπρεπε να το κάνουμε».

Μπερλουσκόνι, Μελόνι και Σαλβίνι

Υποσχέθηκε «πέντε χρόνια σταθερότητας», αν και ομολόγησε ότι το ποσοστό που πήρε το κόμμα του (9%) «δεν με ικανοποιεί. Τώρα όμως θα είμαστε πρωταγωνιστές ενώ πριν, με τον Ντράγκι, ήμασταν απλοί κομπάρσοι».

Αβεβαιότητα

Καθώς έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και τη Γερουσία, η Τζόρτζια Μελόνι και οι σύμμαχοί της θα επιχειρήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες να σχηματίσουν κυβέρνηση. Η ηγέτιδα του νεοφασιστικού κόμματος προσπάθησε -αν και όχι με μεγάλη επιτυχία- να καθησυχάσει τον κόσμο, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό για την πολιτική της. «Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκει. «Θα κυβερνήσουμε με στόχο να ενώσουμε το λαό».

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προειδοποίησε πως η Γαλλία θα παρακολουθεί «με προσοχή» το «σεβασμό» των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και του δικαιώματος στην άμβλωση.

Και ενώ ο δεξιός Τύπος είναι σήμερα ενθουσιώδης, με τίτλους όπως «Επανάσταση στις κάλπες» (Il Giornale) και «Η Αριστερά ηττήθηκε, (είμαστε) ελεύθεροι!!!» (Libero), δεν συμφωνούν όλοι. 

«Η Μελόνι παίρνει την Ιταλία», γράφει η εφημερίδα της Αριστεράς La Repubblica, που έκανε κατά μέτωπο αγώνα κατά της Μελόνι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ η La Stampa απαριθμεί «τις χίλιες αβεβαιότητες» που αντιμετωπίζει η Ιταλία μετά την «ιστορική νίκη» της άκρας δεξιάς.

«Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει ένα μήνα πριν από την εκατονταετηρίδα της πορείας προς τη Ρώμη και της έναρξης των 20 ετών της δικτατορίας του Μουσολίνι αποτελεί σύμπτωση: οι Ιταλοί που ψήφισαν την Μελόνι δεν το έκαναν από νοσταλγία για το φασισμό», όμως το κοινό σημείο ανάμεσα στον φασίστα δικτάτορα και την Μελόνι είναι ότι ανέβηκαν και οι δύο στην εξουσία «έπειτα από ένα μοναχικό μαραθώνιο εναντίον όλων», σημειώνει.

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα δήλωσε πάντως ότι «το κόμμα του θα κάνει σκληρή αντιπολίτευση στη βαθιά αυτή δεξιά και η Ιταλία δεν θα εγκαταλείψει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

«Η χώρα μας θα παραμείνει πιστή στο σύνταγμά της και στην ευρωπαϊκή της ταυτότητα», τόνισε ο Λέτα προσθέτοντας πως η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται ότι θα είναι η πιο δεξιά κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η χώρα του.

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν τον ικανοποιεί και ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την γραμματεία του κόμματός του την ερχόμενη άνοιξη.

«Πληρώσαμε το ότι παραμείναμε επί πολλά χρόνια στην κυβέρνηση, θα ξεκινήσει διάλογος με την κοινωνία και για την δημιουργία ευρύτατου προοδευτικού μετώπου», είπε ο Λέτα, ενώ επέρριψε την ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι στο Κίνημα Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε.

Οι προκλήσεις

Διαδεχόμενη την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες τη χορήγηση σχεδόν 200 δισ. ευρώ σε οικονομικές αρωγές προς την Ιταλία με αντάλλαγμα βαθιές οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, είναι πολλές οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Τζόρτζια Μελόνι.

Η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ της, ο πληθωρισμός τρέχει στη χώρα με περισσότερο από 9% και οι λογαριασμοί του αερίου και του ηλεκτρικού δημιουργούν προβλήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Και μπορεί το Χρηματιστήριο του Μιλάνου να είχε σήμερα άνοδο, καθώς είχε προεξοφλήσει την άνοδο της άκρας δεξιάς στην εξουσία, το γεγονός ότι οι επενδυτές ανησυχούν αποδεικνύεται καθώς το «σπρεντ», δηλαδή η διαφορά στο επιτόκιο ανάμεσα στο δεκαετές γερμανικό ομόλογο και το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας, ανέβηκε σήμερα στις 235 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,68%.

Πώς είδαν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ευρώπη

Παγωμένες είναι οι αντιδράσεις στην Ευρώπη μετά την επιβεβαίωση της νίκης της ακροδεξιάς συμμαχίας στην Ιταλία

Κομισιόν

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές», ανέφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών σημειώνοντας ότι «η Κομισιόν και η Πρόεδρος εργάζονται με τις κυβερνήσεις, οι οποίες βγαίνουν από τις κάλπες των κρατών-μελών της ΕΕ». 

Επίσης, επισήμανε ότι «προς το παρόν αναμένεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης».

Γερμανία

«Η Ιταλία είναι μια πολύ φιλοευρωπαϊκή χώρα, με πολύ φιλοευρωπαίους πολίτες και θεωρούμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ. Όταν ρωτήθηκε εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συγχαρεί τον νικητή των εκλογών, απάντησε ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημο αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «δεν είναι θέμα προσώπου».

Σε ερώτηση εάν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί για τη σταθερότητα της ευρωζώνης μετά τις ιταλικές εκλογές, η εκπρόσωπος Φραντσίσκα Κάλβαϊ περιορίστηκε να επισημάνει ότι υπάρχουν στην ευρωζώνη συγκεκριμένοι κανόνες και το Βερολίνο αναμένει ότι τους τηρούν όλα τα κράτη - μέλη.

Ισπανία

«Ο λαϊκισμός καταλήγει πάντα στην καταστροφή», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες μετά τη νίκη του μετα-φασιστικού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι στις ιταλικές εκλογές.

«Είναι μια περίοδος αβεβαιότητας και τις περιόδους αβεβαιότητας, ο λαϊκισμός κερδίζει πάντα έδαφος και καταλήγει πάντα με τον ίδιο τρόπο: με την καταστροφή», διότι «η απάντηση του είναι πάντα η ίδια: κλεινόμαστε στον εαυτό μας και επιστρέφουμε στο παρελθόν», εκτίμησε ο Αλμπάρες όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία.

«Δίνουν πάντα βραχυπρόθεσμα εύκολες απαντήσεις σε πολύ περίπλοκα προβλήματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών η νίκη της Μελόνι έρχεται σε μία περίοδο που «συγκρούονται δύο μοντέλα» στην Ευρώπη, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουρκανία.

«Ένα μοντέλο στο οποίο στοιχηματίζει η ισπανική κυβέρνηση και πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, το οποίο είναι αυτό της ευρωπαϊκής οικοδόμησης» και «ένα άλλο, αυτό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ένα αυταρχικό μοντέλο το οποίο ακολουθούν πολιτικες δυνάμεις στην Ευρώπη, ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας μας», συνέχισε, αναφερόμενος στο ακροδεξιό κόμμα Vox.

Η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαθ χαρακτήρισε στο Twitter το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών «πολύ θλιβερό και ανησυχητικό» και ζήτησε από την Ιταλία «να μην ακολουθήσει τον δρόμο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας».

Από την πλευρά του ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο αρχηγός του Vox, έγραψε στο Twitter: «Η Τζόρτζια Μελόνι έδειξε τον δρόμο για μια υπερήφανη, ελεύθερη Ευρώπη κυρίαρχων εθνών που μπορεί να συνεργαστεί για την ασφάλεια και την ευημερία όλων».

Το Κρεμλίνο για τις ιταλικές εκλογές

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να υποδεχθεί κάθε πολιτική δύναμη ικανή να φανεί πιο εποικοδομητική στις σχέσεις με τη Ρωσία».

Σύμφωνε με το πρακτορείο Tass, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι «αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ιταλικής Δημοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε κάθε πολιτική δύναμη που μπορεί να υπερβεί το καθιερωμένο ρεύμα γεμάτο μίσος για τη χώρα μας και να επιδείξει περισσότερη αντικειμενικότητα και εποικοδομητική στάση απέναντι στη χώρα μας.

Να σημειωθεί πάντως ότι τόσο ο Ματέο Σαλβίνι όσο και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχουν αποστασιοποιηθεί από τη γενικότερη στάση κατά της Ρωσίας που έχει η Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.