Κυβερνητική εμμονή σε μάρτυρες που επικαλούνται το απόρρητο...


 Συμφωνούν ότι… διαφωνούν σε όλα. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από την πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τις... υποκλοπές που έληξε πριν καν ξεκινήσει. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν πλέον να συμφωνήσουν ούτε για τα διαδικαστικά ζητήματα. 

Με το «καλημέρα» της έναρξης των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, αποχώρησαν από την συνεδρίαση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για μεθοδεύσεις. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν γιατί δεν έγινε αποδεκτός ο κατάλογος των προσώπων/μαρτύρων προς εξέταση μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρωθυπουργός.

Η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση ζητώντας να κληθεί στην Επιτροπή ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να διαφωτίσει την υπόθεση ως μάρτυρας.

«Η αντιπολίτευση προσπαθεί να στοχοποιήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να τον καλέσει ως μάρτυρα ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει αναλυτικά και δημόσια για το θέμα και με δήλωσή του αμέσως μόλις έγινε γνωστό. Επίσης έχει απαντήσει με μεγάλη σαφήνεια και λεπτομέρεια χωρίς περιστροφές στην μαραθώνια συνεδρίαση της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή, στις 26 Αυγούστου 2022” τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης.

Μάλιστα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ τονίζουν πως “ο κατάλογος των μαρτύρων είναι δυναμικός και μπορεί να επικαιροποιηθεί ανα πάσα στιγμή. Συνεπώς από την πορεία των εργασιών της Επιτροπής μπορεί να προκύψει η ανάγκη να κληθούν και άλλοι μάρτυρες στο μέλλον αν θεωρηθεί από την Επιτροπή αναγκαία η μαρτυρία τους”.

Ωστόσο, από την κυβέρνηση υψώνουν τείχος απέναντι στην κοινή αντιπολιτευτική γραμμή κι εκτιμούν ότι «έπεσαν οι μάσκες» καθώς με την κοινή αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από την εξεταστική επιτροπή φάνηκε πως μοναδική τους επιδίωξη ήταν να εργαλειοποιήσουν το ζήτημα των υποκλοπών “στήνοντας ένα φτηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας”.

“Εκείνο που αναδεικνύεται, είναι η επιλογή τους να προσεγγίζουν το ζήτημα αυτό με όρους θεάματος και δημιουργίας εντυπώσεων και όχι με όρους αποσαφήνισης της κατάστασης και συμβολής σε προτάσεις, που θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση διαχρονικών παθογενειών” σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν φτιάξει πλέον κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο.

“Ας μείνουν «αγκαλιά» ο ένας με τον άλλο ακολουθώντας αντιθεσμικές συμπεριφορές αποχώρησης αντί για επί της ουσίας συζήτηση μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών” σημειώνουν και τονίζουν πως τα πρόσωπα που μπορούν να κληθούν ως μάρτυρες στην Επιτροπή προκειμένου να διαφωτίσουν την υπόθεση είναι οι τρεις πρώην και ο σημερινός επικεφαλής της ΕΥΠ, διότι είναι οι εξ αντικειμένου αρμόδιοι για να δώσουν τα φώτα τους στην έρευνα που διενεργείται, και να συμβάλουν μέσα από την εμπειρία τους ώστε να διορθωθούν κακώς κείμενα με στόχο τη θωράκιση της Δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΥΠ.

Επίσης, ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος διότι πρόκειται για Αρχή κατοχυρωμένη Συνταγματικά, η οποία είναι εξοπλισμένη με εξουσίες ελέγχου όλων των κρατικών υπηρεσιών και ο διοικητής της  ΑΔΑΕ για την διασφάλιση του απορρήτου και η επικεφαλής της  Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρας Ρογκάκου για τον εντοπισμό και την καταστολή πράξεων διαφθοράς...

Αννα Καραβοκύρη

libre.gr