Πούτιν και Ερντογάν: Γιατί έρχονται ολο και πιο κοντά...


 Ο ρόλος της Ρωσίας στις τουρκικές εκλογές...

Οι συχνότατοι πλέον λεονταρισμοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά σχεδόν των πάντων δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστό γεγονός από το διαρκώς αυξανόμενο φλερτ του με τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με... ανεξάρτητους αναλυτές από την Τουρκία, ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να κρατήσει κοντά του τον Ρώσο ομόλογό του έχοντας πάντα το βλέμμα του στραμμένο στις εκλογές του 2023 τις οποίες θέλει πάση θυσία να κερδίσει.

Ο Ερντογάν προφανώς δεν είναι αφελής. Εχει διαπιστώσει ότι η δημοφιλία του μειώνεται, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο τεράστιος πληθωρισμός (επισήμως πάνω από το 80%) έχει προκαλέσει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, ξέρει ότι η κεμαλική αντιπολίτευση καιροφυλακτεί.

Αναζητώντας, λοιπόν, συμμάχους, στρέφεται όλο και περισσότερο στον Πούτιν. Η συνεργασία των δύο βέβαια δεν είναι καινούργια, έχει ιστορία πολλών χρόνων. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Κέριμ Χας, "ο Ερντογάν πλέον έχει μετατατραπεί σε κύριο υποστηρικτή των ρωσικών επιχειρημάτων στα διεθνή ΜΜΕ".

Είναι, όντως, πραγματικότητα. Τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος ηγέτης έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι "η Ρωσία είναι μία χώρα η οποία δεν πρέπει να σε καμία περίπτωση να υποτιμάται" ενώ επίσης υπογράμμισε ότι "οφείλω να πω ότι δεν βρίσκω καθόλου σωστή τη στάση της Δύσης".

Ο Ερντογάν κατέληξε ότι οι αποστολές σιτηρών θα πρέπει να ξεκινούν από τη Ρωσία κυρώσεις εναντίον της οποίας η χώρα του δεν εφαρμόζει από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Τα ανταλλάγματα

Η Ρωσία μπορεί και θέλει να βάλει πλάτη στα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας. Είτε με τη μορφή του συναλλάγματος είτε με άμεσες επενδύσεις, ο Πούτιν θα κάνει ότι μπορεί.

"Η κλιμακούμενη αντιδυτική ρητορική του Ερντογάν τον τελευταίο καιρό δεν μπορφεί να είναι άσχετη. Θέλει να διασφαλίσει τη ρωσική βοήθεια ενόψει των εκλογών" σύμφωνα με τον αναλυτή Οζγκούρ Ουνλουχισάρσκλι.

Και όλα αυτά ενώ η Τουρκία έχει πουλήσει πολλά drone στον ουκρανικό στρατό τα οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Ουκρανία, προξενούν μεγάλες ζημιές στα ρωσικά στρατεύματα. Ο Πούτιν όμως δεν έχει αυτή τη στιγμή πολλούς ισχυρούς συμμάχους όπως η Τουρκία.

Δεν πρέπει, άλλωστε, κανείς να ξεχνά ότι η Τουρκία κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό με ρωσικά κεφάλαια που φτάνουν τα 20 δις δολάρια...

news247.gr