Μια παρωνυχίδα… που δείχνει παρακράτος....

 
Η εμμονή που επιδεικνύει η Ν.Δ. στη διάβρωση της δημοκρατίας είναι εντυπωσιακή. Τις τυμπανοκρουσίες για το «όλα στο φως» διαδέχθηκαν τα τερτίπια με το «απόρρητο», οι συνωμοσιολογίες και η «σιωπή των καναλιών»...

Με το πρόσχημα του «απόρρητου» των ενεργειών της ΕΥΠ ευτελίζουν τον ρόλο τής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, παρά τα καμπανάκια που έκρουσε και ο Καραμανλής ότι «το απόρρητο πρέπει να υποτάσσεται στην κάθαρση». Καμία διαφωνία δεν βρήκαν στο Μαξίμου (Γ. Οικονόμου), αλλά στη πράξη έκαναν το ακριβώς αντίθετο.

Με στόχο τη σιωπή ένας προστατευτικός κλοιός έχει στηθεί γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και σ’ αυτό η άρση του απορρήτου δεν βοηθά. Το «όλα στο φως» είναι μια φενάκη. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι εκπτώσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών -αρχής γενομένης των πολιτικών και των δημοσιογράφων- παρουσιάζονται πλέον ως θεμιτές και νομιμοποιημένες ενέργειες αρκεί να γίνονται με την επίκληση των εθνικών λόγων και της εθνικής ασφάλειας.

Επιπλέον, για να αποδειχθούν οι συνωμοσιολογικές ρήσεις του αρχηγού για συνεργασία ξένων και εσωτερικών δυνάμεων με στόχο την ανατροπή του στήνουν εναλλασσόμενα παρασκηνιακά αφηγήματα. Παράλληλα, όποιος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση στοχοποιείται ως παράγοντας αστάθειας.

Δεν θα έλειπε από τη φαρέτρα τους ένα μόνιμο εργαλείο χειραγώγησης, όπως οι δημοσκοπήσεις, που, αντί να παρουσιάζονται ως «εικόνα της στιγμής» (και μάλιστα όχι ενιαία), αποκτούν τη βαρύτητα πρώιμων exit polls. Οι δημοσκοπήσεις τού καλοκαιριού, εκτός των άλλων, δείχνουν ανεβασμένο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. κυρίως για δύο λόγους: α) να δείξουν ότι αυτός είναι ο οιονεί αντίπαλος (και επιθυμητός) της Ν.Δ. και να εξοβελιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πολιτικό πυρ το εξώτερο -διόλου τυχαία όλα τα κόμματα έχουν να λαμβάνουν από την πτώση της Ν.Δ. εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ- και β) για να προλάβουν τη δημιουργία ισχυρού δημοκρατικού αντιδεξιού μετώπου.

Παράλληλα, υποβαθμίζουν το σκάνδαλο των υποκλοπών όσο μπορούν. Χαρακτηριστική ήταν η ρήση του Μητσοτάκη περί «παρωνυχίδας» μπροστά στην ακρίβεια.  Άλλη μια ένδειξη ενοχής, αφού προτιμούν η κοινή γνώμη να ασχολείται με τις μεγάλες αυξήσεις που έρχονται σε ρεύμα και βασικά είδη διατροφής, παρά με το σκάνδαλο που έχει κλυδωνίζει τη χώρα. Λες και είναι σε αντιδιαστολή το ένα θέμα με το άλλο.  Ή λες και μπορούν να απαντήσουν στην ακρίβεια με τα φιλοδωρήματα που δίνουν.

Η ουσία είναι ότι η Ν.Δ. πέφτει και θα συνεχίσει η ραγδαία πτώση της όσο νομιμοποιεί τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, όσο παραβιάζει το κράτος δικαίου και όσο παρεμβαίνει υπέρ της αισχροκέρδειας αντί των πολιτών, σε βαθμό που να έχουμε φτάσει να κατέχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Θα καταποντίζεται όσο επιμένει να χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα και την καταστολή για ψηφοθηρία.

Εμείς όλα καλά. Θα παρακολουθούμε;

Κατερινα Μπρεγιαννη

Avgi.gr