Τι δεν αξίζει η Ευρώπη...


 Το παιχνίδι στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα έχει κυριολεκτικά… χοντρύνει. Μετά την εκπλήρωση των απειλών Πούτιν περί διακοπής... της ροής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και τα προειδοποιητικά πυρά περί ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ήλθε χθες και η είδηση περί πιθανής δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά....

Η διαρροή φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα και πιο συγκεκριμένα στα χωρικά ύδατα Σουηδίας και Δανίας ανατρέπει εκ νέου τον σχεδιασμό της Ευρώπης περί ενεργειακής επάρκειας φέτος τον χειμώνα. Έρευνες για το συμβάν ήδη διενεργούνται, αν και το αποτέλεσμά τους λίγο θα επηρεάσει τις προσπάθειες εξασφάλισης των αναγκαίων αποθεμάτων ενέργειας.

Κι όσο οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιμένουν να μην καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές πολιτικές αποφάσεις, τόσο η αγωνία θα μεγαλώνει και τα περιθώρια αποφυγής ενός ενεργειακού εφιάλτη θα περιορίζονται δραματικά.

Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της Ε.Ε. καλούνται έστω και λίγο πριν από την ύστατη στιγμή -διότι εκεί βρισκόμαστε να συμφωνήσουν περί της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και στη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι δίχως να πληγούν ανεπανόρθωτα τα δημοσιονομικά των χώρων και να προστατευθούν επαρκώς οι Ευρωπαίοι πολίτες όπως και η ευρωπαϊκή αγορά.

Το τελευταίο που θα ήθελε η Ευρώπη θα ήταν ένας χειμώνας με ακραίες κοινωνικές εντάσεις, αναταραχές και εκρήξεις για ενεργειακά, επισιτιστικά, εισοδηματικά ζητήματα, ικανές να οδηγήσουν σε πολιτικά αδιέξοδα. Σε αυτή την περίπτωση νικητής του ενεργειακού πολέμου δεν θα ήταν άλλος από τον Πούτιν και αυτό η Ευρώπη δεν το αξίζει...

Πλάτων Τσούλος

Η Ναυτεμπορική