Ο Θεός βοηθός...

0


 Η… βόμβα έσκασε, ήταν πολλών… μεγατόνων και ρωσικής προέλευσης. Πρόκειται για τη δήλωση του Κρεμλίνου ότι η επανέναρξη των... παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη θα καταστεί δυνατή μόνο εφόσον η Ε.Ε. ανακαλέσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Με την απαίτηση αυτή των Ρώσων έπεσαν και οι τελευταίες… μάσκες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Gazprom προέβαινε σε επαναλαμβανόμενες διακοπές στη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream.

Ααπό εδώ και στο εξής οι πάντες «τρέχουν». Πολιτικοί, παραγωγοί, διακινητές, βιομήχανοι, επενδυτές, τρέχουν να προλάβουν τις συνέπειες της τελευταίας αυτής εξέλιξης, διότι γνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα η κατάσταση στην αγορά ενέργειας θα εξομαλυνθεί.

Ο τρόπος με τον οποίο έχουν «στηθεί» στη γεωπολιτική κρίση οι βασικοί εμπλεκόμενοι, Ρωσία, ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Ουκρανία, το μόνο που προεξοφλεί είναι ότι ο ενεργειακός πόλεμος θα φθάσει στην πιο ακραία εκδοχή του, και όποιος επιβιώσει.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν ιδιαιτέρως σκληρό και κρύο χειμώνα, από τον οποίο, στον βαθμό που θα τα βγάλει πέρα, θα κερδίσει χρόνο ώστε από τον χειμώνα του 2023 να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη Ρωσία ενεργειακά βγαίνοντας κερδισμένη από τον παράδοξο αυτό πόλεμο.

Η Ρωσία από την πλευρά της ποντάρει στο ότι η Ευρώπη δεν θα τα καταφέρει και θα οπισθοχωρήσει.

Ένα είναι βέβαιο, ότι όλοι μας θα γίνουμε μάρτυρες του τι τελικά θα συμβεί.

Ακόμη όμως και αν η Ευρώπη βγει νικήτρια από τη φετινή ενεργειακή σύγκρουση, η Ρωσία δεν θα λυγίσει. Ήδη μελετά τη σκακιέρα γεωπολιτικής και προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της… Και ο Θεός βοηθός...

Πλάτων Τσούλος

Η Ναυτεμπορική

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)