Ο νονός της εκτροπής...

0


 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης µεθοδεύει προσωπικά την πλήρη συγκάλυψη του σκανδάλου της παρακολούθησης πολιτών, δηµοσιογράφων και τουλάχιστον ενός πολιτικού, του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός είναι πέραν πάσης αµφιβολίας ο ιθύνων νους του ελληνικού Watergate, αλλά και ο εµπνευστής της οµερτά που θα του εξασφαλίσει ότι θα παραµείνει στο... απυρόβλητο. Πολιτικά και ποινικά.

Στην πραγµατικότητα, απ’ όσα συνέβησαν την περασµένη Πέµπτη στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής προέκυψε ξεκάθαρα ένα πράγµα: ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, µε εντολή Μητσοτάκη, θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν, ακόµη και κατά παράβαση των νόµων, του συντάγµατος και των διεθνών συµβάσεων, για να συσκοτίσει πλήρως την υπόθεση, για την οποία µιλάει πια ολόκληρος ο πλανήτης. ..
Οσοι κλήθηκαν να καταθέσουν, από τον πρώην µετακλητό υπάλληλο του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρη ∆ηµητριάδη και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων µέχρι τους εισαγγελείς εφετών Κωνσταντίνο Τζαβέλλα και Βασιλική Βλάχου, επικαλέστηκαν το απόρρητο ώστε να µη µιλήσουν και να µην εισφέρουν στοιχεία που γνωρίζουν. Οµως ενώπιον της επιτροπής της Βουλής δεν υφίσταται κανένα απολύτως απόρρητο. Ετσι, η ίδια η επίκλησή του είναι προβληµατική και σκανδαλώδης.

Ακόµη όµως κι αν πράγµατι ο ισχυρισµός όσων κλήθηκαν για ακρόαση ήταν θέµα ερµηνείας, ο νόµος έχει σχετικές ασφαλιστικές δικλίδες για να µπορεί η Βουλή και η ∆ικαιοσύνη να ελέγξουν ακόµη και τις µυστικές υπηρεσίες ώστε να µην υπάρχουν φαινόµενα δηµοκρατικής εκτροπής όπως αυτά που δυστυχώς συµβαίνουν επί των ηµερών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριµένα, ο νόµος για την ΕΥΠ, ο οποίος µάλιστα έχει ψηφιστεί επί κυβέρνησης Νέας ∆ηµοκρατίας το 2008, προβλέπει ότι ο πολιτικός προϊστάµενος των µυστικών υπηρεσιών µπορεί να δώσει εντολή άρσης απορρήτου, να επιτρέψει δηλαδή ακόµη και σε στελέχη των µυστικών υπηρεσιών να καταθέσουν ενώπιον της ∆ικαιοσύνης ή οποιασδήποτε άλλης αρχής.

Ο νόµος προβλέπει συγκεκριµένα ότι «το προσωπικό της ΕΥΠ δεν επιτρέπεται να καταθέτει ως µάρτυρας στα δικαστήρια ή ενώπιον άλλης αρχής για ό,τι αναφέρεται σε θέµατα, πληροφορίες, γεγονότα ή πρόσωπα που αφορούν την Υπηρεσία, χωρίς προηγούµενη έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών, µε την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 3115/2003». Φυσικά ο νόµος αναφέρεται στον υπουργό Εσωτερικών επειδή εκείνος προΐστατο την εποχή εκείνη των µυστικών υπηρεσιών. Σήµερα αυτήν τη δυνατότητα, όπως σηµειώνουν έγκριτοι νοµικοί, την έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς σε αυτόν υπάγεται η ΕΥΠ. Είναι δηλαδή ο πολιτικός της προϊστάµενος, κάτι που ο ίδιος φρόντισε να συµβεί µία µόλις ηµέρα µετά την εκλογή του.

Αυτό σηµαίνει ότι ακόµη κι αν υφίστατο το απόρρητο ενώπιον της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε και έχει τη δυνατότητα να δώσει εντολή άρσης του. Το γεγονός ότι δεν το κάνει αποδεικνύει απλώς ένα πράγµα: ότι δεν επιθυµεί να χυθεί φως στο σκάνδαλο που ο ίδιος ενορχήστρωσε, παρά µόνο θέλει να αποσιωπηθεί κάθε πτυχή του που θα αποκαλύψει τον ρόλο του ίδιου και των στενότερων συνεργατών του. 

Φυσικά, η στάση του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος δεν έδωσε, ενώ ασφαλώς γνώριζε ότι µπορεί να το κάνει, την άδειά του για άρση του απορρήτου αναδεικνύει και την υποκρισία του ίδιου και των στελεχών του. Αλλωστε, µια διαφανής διαδικασία στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής, και εφόσον ο ίδιος πράγµατι δεν είχε εµπλοκή στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη, θα αποδείκνυε την αθωότητά του και ταυτόχρονα θα απάλλασσε και τον Ν. Ανδρουλάκη από την οµηρία στην οποία έχει βρεθεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής είναι απολύτως προσχηµατική. Ο κανονισµός της Βουλής άλλωστε στο άρθρο 43Α προβλέπει σαφώς ότι «οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της Ε.Υ.Π. είναι απόρρητες και τα µέλη της δεσµεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και µετά τη λήξη της θητείας τους». Αναφέρει δηλαδή πολύ καθαρά ότι το όποιο απόρρητο δεν αφορά όσους καλούνται να εισφέρουν στοιχεία και να δώσουν πληροφορίες αλλά τα µέλη της επιτροπής, τα οποία δεν επιτρέπεται να διαρρεύσουν πληροφορίες στον Τύπο ή αλλού.

Τα στοιχεία σε βάρος του πρωθυπουργού είναι πια συντριπτικά. Ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται πίσω από την επιχειρούµενη εκτροπή και δίνει την ύστατη µάχη για να µην αποκαλυφθεί...






documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)