Το ανθελληνικό παραλήρημα Ερντογάν, το μεταναστευτικό και το αυστηρό μήνυμα της Αθήνας

0


 Mε ανθελληνικό παροξυσμό βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν που εξαπέλυσε από τη Σαμσούντα, νέα φραστική επίθεση εναντίον της χώρας μας και μάλιστα με απειλές κατά της εδαφικής μας κυριαρχίας, με την Αθήνα να απαντά άμεσα στις προκλήσεις σε υψηλούς τόνους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό, εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών».

Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ

Ο Ερντογάν, αφού υπενθύμισε τη Μικρασιατική Καταστροφή, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη χώρα μας για εισβολή σε νησιά του Αιγαίου. Ο εκνευρισμός της Άγκυρας, είναι έκδηλος μετά την απόρριψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των τουρκικών αιτιάσεων για του ελληνικούς S-300, αλλά και την απόσυρση της ΝΑΤΟϊκής ανάρτησης για την επέτειο της τουρκικής ανεξαρτησίας.

«Έχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα. Μην ξεχνάς τη Σμύρνη! Μην ξεχνάς τη Σμύρνη! Δεν μας αφορά αν εισβάλετε στα νησιά κτλ. Όταν έρθει η στιγμή, η ώρα θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξέρετε, λέμε, "Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ"», είπε ο Τούρκος πρόεδρος:

Συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να ξέρουμε καλά ποιος είναι φίλος μας και ποιος είναι εναντίον μας. Αυτή η Αμερική στέλνει όπλα στην Αλεξανδρούπολη, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Στέλνει αεροπλάνα; Προσπαθεί να μας απειλήσει με τα S-300 από εκεί; Εσύ Έλληνα για κοίτα την ιστορία. Κοίτα πίσω στην ιστορία. Αν πάτε πολύ παραπέρα, το τίμημα θα είναι βαρύ, βαρύ».

Κατήφορος πέρα από κάθε όριο – Η Ελλάδα θα ενημερώσει εταίρους και συμμάχους

Αυστηρή ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών. «H Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό, εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών" τονίζει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.

Επισημαίνει ότι θα ενημερώσει άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους, ενώ προσθέτει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί «με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

Νέες υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Λίγες μόνον ώρες μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισήλθε στις 21.18 το βράδυ του Σαββάτου, στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε πάνω από την Κανδελιούσσα, δυτικά της Νισύρου στα 19.000 πόδια.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική

Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με πίεση στα σύνορα

Ταυτόχρονα με τις εμπρηστικές δηλώσεις η Άγκυρα, ανεβάζει συνεχώς το δείκτη της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού τη στιγμή που η Ελλάδα αναβαθμίζει την οχύρωση στην ελληνοτουρκική μεθόριο με την ενεργοποίηση του Σχεδίου Ακρίτας στον Έβρο. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, η πίεση είναι πολύ αυξημένη το τελευταίο διάστημα, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, δε μεταφράζεται σε ροές, καθώς όπως είπε ο κ. Μηταράκης, αστυνομία, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις «κάνουν τη δουλειά τους» και φέτος η χώρα μας έχει τις δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας.

Πηγή: skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)