Θα αντέξει το Ηνωμένο Βασίλειο;...

0

 
Εν μέσω διακοπών σε απομακρυσμένη περιοχή της Λακωνίας με βρήκε η είδηση για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Όταν εξέφρασα τα... συλλυπητήριά μου στον Άγγλο ιδιοκτήτη του τοπικού καφέ για τον θάνατο της «βασίλισσάς του», έμεινα έκπληκτος από τη συγκίνηση που του προκάλεσε η είδηση.

Ο Τζόν, ο Άγγλος του τοπικού καφέ, που ζει πλέον αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, προσπάθησε να μου εξηγήσει με αφοπλιστικό τρόπο το «γιατί» της τόσο μεγάλης φόρτισής του για τον θάνατο της Ελισάβετ. Καθόλου τυπικός Άγγλος, με την έννοια του λάτρη της μοναρχίας και των περασμένων μεγαλείων, μου εξέφρασε τους φόβους του για το μέλλον του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου, θεωρώντας πως ανοίγει ο δρόμος για αποχώρηση της Σκωτίας. Η Ελισάβετ και τα 70 χρόνια παρουσίας της στον θρόνο αποτελούσαν εγγύηση για τη σταθερότητα και το μέλλον του βασιλείου, μου είπε....

Οι ανησυχίες του Τζον δεν φαίνεται να είναι εκτός τόπου… Η ιστορία Σκωτίας - Αγγλίας είναι αρκούντως ταραγμένη και παράλληλη με την ιστορία της αγγλικής μοναρχίας. Η τάση βέβαια για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας ήλθε στην επικαιρότητα με δριμύτητα με το δημοψήφισμα του 2014, στο οποίο οι Σκώτοι απέρριψαν με πλειοψηφία 55,3% την ανεξαρτησία.

Το θέμα ωστόσο κάθε άλλο παρά έχει κλείσει, με την επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος και πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, να έχει εξαγγείλει την πρόθεση να προβεί σε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2023.

Το brexit έχει επιταχύνει τις φυγόκεντρες τάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με δύο από τα μεγαλύτερα ζητήματα, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Θα καταφέρει άραγε ο νέος βασιλιάς Κάρολος ο Γ' να κρατήσει ενωμένο το Ηνωμένο Βασίλειο;...

Μωυσής Λίτσης

Η Ναυτεμπορική

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)