Οι εμμονικές επιθέσεις Ερντογάν, το ατόπημα του ΝΑΤΟ και η αναδίπλωση

 
Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με μένος κατά της Ελλάδας, αναπολώντας εποχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και μαύρες στιγμές της ιστορίας της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το παραλήρημα του με χαρακτηριστικά μανιφέστου εναντίον της Ελλάδας και εμπλουτίζει την προπαγάνδα κατά της χώρας μας με νέα εφευρήματα.

Στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του τις τελευταίες ημέρες πρόσθεσε τα ψεύδη περί εγκλωβισμού τουρκικού F16 από τους ελληνικούς S300. Δεν δίστασε μάλιστα να απειλήσει – μέσω διαρροών- ότι θα στείλει στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και στα Υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της συμμαχίας, αρχεία από ραντάρ, από τα οποία προκύπτει, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, η παρενόχληση των τουρκικών μαχητικών F16 που εκτελούσαν πτήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από το αντιπυραυλικό σύστημα S300 της Ελλάδας.

Εκμεταλλευόμενος τους εορτασμούς της μαύρης επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής ο τούρκος πρόεδρος ανιστόρητα και προσβλητικά κλιμακώνει τη ρητορική ένταση με νέες κατηγορίες και βάλλοντας, αυτή τη φορά, κατά της Ελλάδας αλλά και κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. "Στο Αιγαίο, γνωρίζουμε ότι αυτοί που προκαλούν αναταραχή με παρενοχλήσεις και αγένεια σε κάθε ευκαιρία ο, είναι μόνο πιόνια και κάνουν προσπάθειες μαζί με αυτούς που βρίσκονται πίσω τους. Στην Ανατολική Μεσόγειο γνωρίζουμε καλά τους λόγους αυτών που με τον θόρυβο που προκαλούν επιχειρούν να πετσοκόψουν τα δικαιώματα μας ",τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια Τελετής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας. Συνέχισε μάλιστα πιο επιθετικά βάλλοντας και κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι "Γνωρίζουμε πολύ καλά τον λόγο για τον οποίο η ΕΕ, την οποία περιμένουμε, μας αποκλείει όταν προσχωρεί σε χώρες που δεν μπορούν να συγκριθούν με εμάς. Γνωρίζουμε πολύ καλά πού μετέφερε τη δύναμή του το ΝΑΤΟ, που δεν μας στήριξε στο απόγειο των απειλών κατά της χώρας μας. Γνωρίζουμε τις προθέσεις όσων δίνουν όπλα σε τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα κοντά στα σύνορά μας, ενώ δεν μας τα πουλούν" δήλωσε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος φρόντισε να επιβεβαιώσει και τα λεγόμενα του Έλληνα πρωθυπουργού ότι επιχειρεί να εμπλακεί και στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, μιλώντας απαξιωτικά για τους Έλληνες πολιτικούς. "Οι Έλληνες πολιτικοί που κατέστρεψαν τον εαυτό τους  και τη χώρα τους πριν από έναν αιώνα, δυστυχώς βλέπουμε πως επιμένουν στο ίδιο λάθος και σήμερα. Όπως λέμε πάντα. Η Ελλάδα δεν είναι ισάξια μας, δεν είναι συνομιλητής μας, ούτε σε πολιτικό, ούτε σε οικονομικό αλλά ούτε και σε στρατιωτικό επίπεδο" είπε σε ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ήπιοι τόνοι από την Αθήνα – Η τοποθέτηση Καραμανλή

Στον αντίποδα των εθνικιστικών εξάρσεων του Ταγίπ Ερντογάν, η Αθήνα επιμένει να κινείται σε ήπιους τόνους, με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο και ακολουθώντας τη στρατηγική της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων σε κάθε ευκαιρία.

Στην τουρκική προκλητικότητα με αιχμές προς τη διεθνή κοινότητα αναφέρθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από την Κρήτη, κάνοντας λόγο για αψήφιση από πλευράς της γείτονος "κάθε έννοια σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο status quo και να επιβάλλει την ηγεμονία της, δυστυχώς άλλοτε με την σύμπραξη και άλλοτε με την ανοχή ή επιτήδεια ουδετερότητα των βασικών πρωταγωνιστών της διεθνούς ζωής. Είναι μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό που καλείται η χώρα μας να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό, διευρύνοντας τα διεθνή της ερείσματα, βελτιώνοντας διαρκώς την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα και κυρίως, πάνω απ΄ όλα, διαφυλάσσοντας και σφυρηλατώντας την εθνική ομοψυχία και την αποφασιστικότητα του συνόλου του Ελληνισμού να αποκρούσει παντοιοτρόπως κάθε απόπειρα σφετερισμού των δικαίων του" τόνισε.

Για τον τουρκικό εθνικισμό που οδηγεί τα αναθεωρητικά σχέδια της Άγκυρας, έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας τις νέες εξάρσεις του Τούρκου προέδρου. "Η σημερινή Τουρκία, όπως δυστυχώς αποδεικνύεται, ουδέν διδάχθηκε από την καταστροφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία παντελώς ανεδαφικά νοσταλγεί. Και την χρησιμοποιεί ως αφορμή για να αναβιώσει ένα εθνικιστικό πνεύμα, το οποίο αποτελεί σαφή πρόκληση, αλλά και απόδειξη ότι έχει το βλέμμα στραμμένο στο οθωμανικό παρελθόν" έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα "Δημοκρατία".

Πηγές που μελετούν τους τακτικισμούς τους Ταγίπ Ερντογάν αποδίδουν μεν τις νέες προκλήσεις στη συγκυρία των εορτασμών της επετείου της Μικρασιατικής καταστροφής, αλλά ταυτόχρονα, βλέπουν και τον εκνευρισμό της Τούρκιας για τον αποκλεισμό της από τα εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ. Γι' αυτό άλλωστε επιχειρείται και ο συμψηφισμός για τους ελληνικούς S300. Ο εκνευρισμός ωστόσο λειτουργεί τόσο "σπασμωδικά" που ωθεί την τουρκική ηγεσία σε παλινωδίες, ώστε άλλες φορές να καταφέρεται ευθέως κατά των ΗΠΑ και άλλες να προσπαθεί να τις προσεγγίσει.

Το ατόπημα του ΝΑΤΟ και η αναδίπλωση

Σε αυτό το κλίμα έντασης και προκλήσεων της Τουρκίας, τουλάχιστον ενισχυτική θεωρήθηκε η προκλητική ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, στην οποία εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς την Τουρκία για την εθνική εορτή της 30ης Αυγούστου, που ουσιαστικά τιμάται η νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία.

Τελικά, το αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την συγχαρητήρια ανάρτηση χαρακτηρίζοντάς τη άτοπη και απαράδεκτη, οδήγησε το στρατηγείο ΝΑΤΟ σε οπισθοχώρηση και "μάζεψε" και το ατόπημα και την σχετική ανάρτηση, η οποία κατέβηκε από το Twitter.