Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Αυστρία: Έρευνα σε πάροχο ρεύματος για πιθανή προσβολή των συμφερόντων των μετόχων

 
Η Εισαγγελία της Βιέννης στην Αυστρία ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για ενδεχόμενη βαριά αμέλεια και προσβολή των συμφερόντων των μετόχων της Wien Energie, του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας της αυστριακής πρωτεύουσας, ο οποίος έλαβε ήδη την στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκειμένου να αντεπεξέλθει στο αυξημένο κόστος αγοράς ενέργειας.

Η Wien Energie, η οποία παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου δύο εκατομμύρια άτομα, αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες τον περασμένο Αύγουστο, λόγω των αυξήσεων των τιμών στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας....

Προκειμένου να μην καταρρεύσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά ενέργειας και τους καταναλωτές, η αυστριακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε για βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ακόμη δεν έχει ληφθεί, αλλά θεωρείται εγγύηση για τις μελλοντικές αναταραχές στις αγορές ενέργειας. Η τελική οικονομική απαίτηση υπολογίζεται ότι θα πλησιάσει τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που ερευνά τώρα η Εισαγγελία είναι εάν η έκτακτη ανάγκη χρηματοδότησης προέκυψε επειδή η εταιρία έκανε λάθος υπολογισμούς στις προθεσμιακές συναλλαγές στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας. Η Wien Energie και ο ιδιοκτήτης της, η πόλη της Βιέννης, απορρίπτουν τις εικασίες περί ανάρμοστης συμπεριφοράς ή κερδοσκοπικών συναλλαγών, ωστόσο ο δήμαρχος της πόλης, ο Μίχαελ Λούντβιχ (SPÖ), βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της κριτικής, καθώς ενέκρινε ο ίδιος τις πρώτες «ενέσεις» δισεκατομμυρίων, χωρίς μάλιστα να ενημερώσει επαρκώς του εταίρους του στον δήμο, τους φιλελεύθερους NEOS.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny