Ανδρουλάκης τέλος για Μητσοτάκη...

0


 Θα συγκυβερνήσει με τον «θαυμαστή του Πούτιν» Βελόπουλο;...

Γιώργος Καρελιάς

Οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στην πολιτική ζωή. Ήταν, είναι ακόμη, ένα γεγονός μη αναμενόμενο, απρόβλεπτο, που τάραξε τη σχετική ηρεμία και μακαριότητα του πρωθυπουργού και των υπουργών του και γέμισε με αμφιβολίες και ανησυχία το σάκο των υπολογισμών, προβλέψεων και βεβαιοτήτων τους για το άμεσο μέλλον.

Το σκάνδαλο αυτό έχει αποσυντονίσει τόσο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όσο και το... ευρύτερο σύστημα εξουσίας-πολιτικό, επιχειρηματικό, μιντιακό- που τους υποστηρίζει. Αυτό επιβεβαιώνεται από πολλές, διαφορετικές και συχνά αντιφατικές αντιδράσεις.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συμπεριφέρονται άτσαλα, δείχνουν να έχουν πάθει σύγχυση, ακόμα και πανικό. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός, βλέποντας ότι το θύμα των υποκλοπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης όχι μόνο δεν μαλακώνει τις αντιδράσεις του, αλλά επιμένει να καταλογίζει στον ίδιο την πολιτική ευθύνη, επιχειρεί να τον προβοκάρει απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους λέει «προσέξτε μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη σας προκύψει τελικά Τσίπρας».

Δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αναστήσει το πεθαμένο «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», με το επιχείρημα της συμπόρευσης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα είδος κινδυνολογίας, καθώς δεν στέκει ως επιχείρημα, αφού είναι απολύτως θεμιτό δύο κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπίπτουν στο ερώτημα «πείτε μας γιατί παρακολουθούσατε τον Ανδρουλάκη».

Στο ίδιο επίπεδο βλέπουμε την κυβέρνηση να εκνευρίζεται από όσα λένε και γράφουν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επειδή χαλάνε την κυβερνητική και πρωθυπουργική μόστρα. Διότι, όταν τα δημοσιεύματα αυτά χρησιμοποιούν τίτλους όπως «σήψη στην Ελλάδα, το πλήγμα είναι μεγάλο. Γι’ αυτό και, σε μια προσπάθεια αντίδρασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατέφυγε σε πρωτοφανείς μεθόδους, όπως είναι οι προσωπικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους που έγραψαν τα «ενοχλητικά» άρθρα.

Είναι τέτοια η κυβερνητική ενόχληση που οδήγησε υπουργούς ακόμη και στη χρήση φαιδρών επιχειρημάτων στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι οι υποκλοπές «αδικούν» το «έργο» της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να πει ότι ο ποδοσφαιριστής Μαρσέλο ήρθε στην Ελλάδα(Ολυμπιακό) επειδή… κυβερνά με μεγάλη επιτυχία ο Μητσοτάκης!

Όλα αυτά είναι απότοκα του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Φυσικά είναι πρόωρο να πούμε πώς θα αποτυπωθούν στην πολιτική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, όταν έρθει η ώρα των εκλογών (οι πρώτες-αυγουστιάτικες- δημοσκοπήσεις δείχνουν φθορά της ΝΔ και του πρωθυπουργού, αλλά χωρίς να απειλείται η πρωτιά της ΝΔ). Ωστόσο ένα σημαντικό πολιτικό αποτέλεσμα έχει ήδη παραχθεί: αν δεν προκύψει αυτοδυναμία από τις προσεχείς εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα ξαναγίνει πρωθυπουργός με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Ο αρχηγός του οποίου δεν θα μπορεί να οδηγήσει το κόμμα του σε νέα συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, μετά από όσα έχει καταγγείλει για την παρακολούθησή του. Και αυτό δεν είναι καθόλου ανώδυνο γεγονός για το νυν πρωθυπουργό. Διότι οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στους «κεντρώους» ψηφοφόρους, στους οποίους οφείλει την αυτοδυναμία που πήρε στις εκλογές του 2019.

Έτσι, αφού δεν έχει καμία πιθανότητα να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί να καταφύγει σε κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, για παράδειγμα στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Αυτή, όμως, η «λύση» όχι μόνο θα στερήσει από τον κ. Μητσοτάκη το «κεντρώο» προφίλ, το οποίο με τόσο κόπο φιλοτεχνεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά θα τον εξαναγκάσει να συγκυβερνήσει με έναν πολιτικό αρχηγό, στον οποίο έχει καταλογίσει ότι ακολουθεί «φιλοΠΟΥΤΙΝική» γραμμή. «Θεωρώ θλιβερό γεγονός ότι υπάρχει κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο που εκφράζει το θαυμασμό του στο πολιτικό μεγαλείο του Πούτιν», είπε ο κ. Μητοτάκης την 1η Μαρτίου στη Βουλή, στη διάρκεια συζήτησης των πολιτικών αρχηγών.

Θα δεχθεί, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης να συγκυβερνήσει με κόμμα σαν αυτό του κ. Βελόπουλου ή όποιο άλλο από το χώρο της ακροδεξιάς καταφέρει να μπει στην επόμενη Βουλή, προκειμένου να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού, εφόσον το ΠΑΣΟΚ αποκλείει συνεργασία μαζί του; Θυμίζουμε ότι σε ανύποπτο χρόνο(τον περασμένο Γενάρη), δηλαδή προτού «σκάσει» το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Ανδρουλάκης είχε υποδείξει στον κ. Μητσοτάκη να συγκυβερνήσει με τον κ. Βελόπουλο.

Θα το κάνει ο κ. Μητσοτάκης θυσιάζοντας το «κεντρώο» προφίλ του; Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πει τίποτα σχετικό με αυτό πριν από τις εκλογές, διότι έτσι θα χάσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Μετά τις εκλογές θα πέσει τόσο χαμηλά, δηλαδή στη ανάγκη του «φιλοΠΟΥΤΙΝ ικού» Βελόπουλου;

Την απάντηση έχει δώσει εδώ και 25 αιώνες ο Σιμωνίδης ο Κείος με αυτό το επίγραμμά του: «Ανάγκα και Θεοί πείθονται»…

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)