Κυβερνητικό κρυφτό με τη «νομιμότητα»...

0

 
Σε πολύ δύσκολη θέση έχει φέρει το μέγαρο Μαξίμου η απόφαση της Δικαιοσύνης για πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος της αρμόδιας για... την ΕΥΠ εισαγγελέα Βασιλικής Βλάχου, καθώς η εξέλιξη αυτή ασφαλώς πλήττει το κυβερνητικό αφήγημα περί «νόμιμων» επισυνδέσεων.

Η δύσκολη αυτή θέση του Μαξίμου έγινε ξεκάθαρα ορατή από τη στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος υποχρεώθηκε χθες να προχωρήσει σε άλλη μια αντιφατική δήλωση και από τη μία να επιμένει στα περί «νομιμότητας» των επισυνδέσεων και από την άλλη να δηλώνει ότι η κυβέρνηση περιμένει τη Δικαιοσύνη «να κάνει τη δουλειά της», δηλαδή να ελέγξει το κατά πόσον αυτά που το Μαξίμου υποστηρίζει ισχύουν.

Με άλλα λόγια, το κατά πόσον η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν «και νόμιμη και τεκμηριωμένη», όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το πώς ένας πρωθυπουργός που υποτίθεται ότι δεν γνωρίζει τους λόγους της παρακολούθησης μιλά για «τεκμηρίωση» και ο οποίος μάλιστα μετά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι αναφερόταν στη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εισαγγελέα.

Ειδικότερα ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν μετά την παραπάνω εξέλιξη, η κυβέρνηση επιμένει στο επιχείρημα της «νομιμότητας» και απάντησε πως «η κυβέρνηση επιμένει απολύτως στο επιχείρημα της νομιμότητας και περιμένει με πολύ ενδιαφέρον τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η κυβέρνηση δεν υποδεικνύει ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να ελεγχθεί. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης». Ομως όσο και αν είπε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει υποδείξεις στη Δικαιοσύνη, με το να επιμείνει στα περί «νομιμότητας» έκανε ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Αλλά αντιφατική ήταν και η απάντησή του όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση Ανδρουλάκη (Open) ότι όταν η κυβέρνηση τον καλεί να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του, στην ουσία τον καλεί να παρανομήσει, αφού η ίδια απαγόρευσε το 2021, με αναδρομική ισχύ, τη δυνατότητα ενημέρωσης των παρακολουθούμενων για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

O κ. Οικονόμου απάντησε από τη μία ότι «η κυβέρνηση δεν καλεί κανέναν να παρανομήσει», αλλά από την άλλη ότι «η κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη, αν χρειαστεί, να κάνει και κάποιες νομικές παρεμβάσεις, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του ζητήματος αυτού». Και αν και απέφυγε να διευκρινίσει τι «νομικές παρεμβάσεις» εννοεί η κυβέρνηση, αυτό συνιστά ομολογία των ευθυνών της για τη νομική ρύθμιση του 2021...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)