Τέσσερις χώρες «κόβουν» τις βίζες στους Ρώσους τουρίστες...


 Τέσσερις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία θα λάβουν περιφερειακά μέτρα μέσα στον μήνα για να περιορίσουν την είσοδο Ρώσων πολιτών στο έδαφός τους από ξηράς. Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία δεν θα τους δέχονται ακόμη και αν υπάρχει ευρωπαϊκή βίζα, επειδή όπως ανακοίνωσαν... από κοινού, «ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη σημαντική και αυξανόμενη εισροή Ρώσων πολιτών».

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει σοβαρή απειλή για τη δημόσια ασφάλειά μας και για τον χώρο Σένγκεν», δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας. «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται με στόχο να υπονομεύσουν την ασφάλεια των χωρών μας».

Η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής συμφώνησαν σε μια κοινή περιφερειακή προσέγγιση με «πολιτική βούληση και σταθερή πρόθεση να εισαγάγουν εθνικά προσωρινά μέτρα για τους Ρώσους πολίτες που διαθέτουν βίζα της Ε.Ε.».

Τα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ σε καθεμία από τις τέσσερις χώρες έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Η Κάλας υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για άμεση απαγόρευση εισόδου και θα παραμείνουν κοινά συμφωνημένες νόμιμες εξαιρέσεις», που περιλαμβάνουν διαφωνούντες, ανθρωπιστικές υποθέσεις, μέλη οικογένειας και κατόχους αδειών διαμονής, μεταξύ άλλων.

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «το ταξίδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προνόμιο, όχι ανθρώπινο δικαίωμα», λέγοντας ότι είναι «απαράδεκτο οι πολίτες του κράτους που επιτίθεται να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή οι άνθρωποι στην Ουκρανία βασανίζονται και δολοφονούνται».

Ο Κάλλας πρόσθεσε ότι οι περισσότερες βίζες που εκδόθηκαν σε Ρώσους έγιναν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι η Εσθονία και η Λετονία συνορεύουν με την ηπειρωτική Ρωσία, η Λιθουανία και η Πολωνία μοιράζονται σύνορα με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα.

Σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Αύγουστο, τα 27κράτη-μέλη της Ε.Ε. διχάστηκαν για το αν θα επιβάλουν ευρεία απαγόρευση εισόδου στους Ρώσους πολίτες, καθώς έπρεπε να αποφασίσουν ανάμεσα στην επιθυμία να αυξηθεί η πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν και στην ανησυχία ότι μπορεί να τιμωρούνται οι απλοί Ρώσοι που μπορεί να μην υποστηρίζουν καν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ΕΕ έχει ήδη αυστηροποιήσει τους όρους έκδοσης θεωρήσεων σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες τον Μάιο, αλλά η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει ευρύτερη απαγόρευση, που περιλαμβάνει και τους τουρίστες. Η Γερμανία και η Γαλλία ηγούνται μιας ώθησης για αυστηρότερους περιορισμούς έκδοσης βίζας στους Ρώσους αντί να επιβάλουν πλήρη απαγόρευση.

Η ΕΕ έχει ήδη απαγορεύσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι Ρώσοι μπορούν ακόμα να ταξιδέψουν από στην Εσθονία και προφανώς στη συνέχεια πραγματοποιούν πτήσεις προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.