Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ισπανία ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ


Η Βουλή της Ισπανίας ψήφισε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Συνολικά 290 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 11 κατά και 47 τήρησαν αποχή. Ορισμένες από τις αρνητικές ψήφους προέρχονταν από τον κυβερνητικό κεντροαριστερό συνασπισμό.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς βορρά μένει ακόμη να εγκριθεί από την ισπανική Γερουσία, κάτι που θεωρείται μια τυπική διαδικασία, αν και η ημέρα της απόφασης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ήταν εταίροι του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια, αλλά αποφάσισαν να ενταχθούν στη συμμαχία μόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις 5 Ιουνίου όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο αίτημα ένταξης των δύο χωρών. Ωστόσο, προτού μπορέσουν να γίνουν πλήρη μέλη, όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

Η Ισπανία, όπως και η γειτονική Πορτογαλία, είναι μεταξύ των χωρών που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.