Η Ελλάδα στους «8» του Ευρωμπάσκετ...

 
Δύσκολη νίκη με Τσεχία και τώρα Γερμανία...

Άντεξε στα δύσκολα γιατί είναι ομάδα για μεγάλα πράγματα! Η Ελλάδα βρέθηκε στα... σχοινιά απέναντι στην καλοστημένη Τσεχία, αλλά την προσπέρασε (94-88) και «φούλαρε» για τα μετάλλια. Και με Γιάννη και με Γιαννούλη και με Ιωάννη!

Η Ελλάδα ξόρκισε τον κακό της δαίμονα με τρόπο που έμοιαζε με ψυχοβγάλτης, αλλά το βασικό είναι πως ακόμα και έτσι... η δουλειά έγινε και ο... δρόμος για τα μετάλλια άνοιξε, καθώς πλέον ακολουθεί ο προημιτελικός με τη Γερμανία (13/9, 21:30).

Η Τσεχία είχε πικράνει δυο φορές την Εθνική Ομάδα στις τελευταίες δύο διοργανώσεις (Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 και Προολυμπιακό Τουρνουά 2021) και για μεγάλο διάστημα της έβαζε δύσκολα και στην "Mercedes Benz Arena". Τα ελληνικά τρίποντα δεν έβρισκαν στόχο (12/39 3π.), ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έβλεπε δυο και τρεις να τον μαρκάρουν σε κάθε φάση και η άριστα διαβασμένη ομάδα του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ φάνταζε έτοιμη για... τρίτη ζημιά (17 ασίστ ο Τόμας Σατοράνσκι).

Τελικά, το κακό για τη «γαλανόλευκη» δεν τρίτωσε. Ο κορυφαίος παίκτης του πλανήτη τα... έβαλε με όλους στην επανάληψη και από τους 4π. του πρώτου ημιχρόνου τελείωσε με άλλη μία εντυπωσιακή βραδιά: 27 πόντοι, 10 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Μάλιστα, έβαλε δυο καθοριστικά τρίποντα στην 4η περίοδο. Ταυτόχρονα, ο Δημήτρης Ιτούδης πήρε πολύτιμες βοήθειες στην τελική ευθεία από τον Ιωάννη Παπαπέτρου (13 πόντοι, 3 ριμπάουντ), τον Κώστα Σλούκα (10 πόντοι) και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη (8 πόντοι, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα), ενώ στο κακό πρώτο μέρος έμεινε στο ματς χάρη στην υπερπροσπάθεια του Νικ Καλάθη (14π., 5ρ., 6ασ.).

Η Εθνική έκανε ιδανικό και... πεισμωμένο ξεκίνημα με σκληρή άμυνα και δημιουργίες του Νικ Καλάθη (11-2 στο 3' και 16-6 στο 6' για το πρώτο +10). Όμως, οι τυπικά φιλοξενούμενοι συνήλθαν γρήγορα μετά το τάιμ άουτ τους, βάζοντας μεγάλα κορμιά στη ρακέτα για να κλείσουν τους διαδρόμους του Γιάννη, ο οποίος έμοιαζε μπλοκαρισμένος (1/4 δίποντα, 1 λάθος). Μάλιστα, η Τσεχία «έτρεξε» ένα 12-0 σερί (16-18 στο 8') και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 20-20. Να σημειώσουμε πως ο Γιαν Βέσελι είχε κάνει την μεγαλύτερη... ζημιά (10 πόντοι).

Άριστα διαβασμένη η Τσεχία σε ένα μοιρασμένο πρώτο ημίχρονο

Ένα δύσκολο καλάθι του Κώστα Σλούκα στο φινάλε των 24'' πανηγυρίστηκε και ξεσήκωσε την εξέδρα (24-24 στο 12'), όμως από την Ελλάδα έλειπε η αμυντική συνέπεια (32π. παθητικό στο 15', 30-32 το σκορ). Με 3'38'' για το ημίχρονο ο "Greek Freak" επέστρεψε στο παρκέ, με τους Τσέχους να έχουν βρει ρυθμό και αυτοπεποίθηση (55% δίποντο, 57% τρίποντο και 36-37 στο 18'). 

Ο διαβασμένος Γκίνζμπουργκ ρίσκαρε με την άμυνα στα μακρινά σουτ της «επίσημης αγαπημένης» θέλοντας να υψώσει... τείχος στη γραμμή των βολών για τον Γιάννη (4π., 5ρ., 2ασ.) και ο Δημήτρης Ιτούδης κλήθηκε να λύσει αρκετούς γρίφους στην ανάπαυλα: την έλλειψη δεύτερου επιθετικού πόλου μετά τον Καλάθη (11π., 4ασ.), τις βοήθειες στην ελληνική άμυνα που ήταν... βούτυρο στο ψωμί του Τόμας Σατοράνσκι (9ασ.), καθώς και την εύρεση αμυντικών stops, που θα έφερναν σκορ στο ανοιχτό γήπεδο (41-43 στο 20').

Ο Γιάννης πήρε... μπρος, αλλά η ελληνική άμυνα συνέχιζε να προβληματίζει

Η Τσεχία παρέμενε τρομερά πειθαρχημένη και συγκεντρωμένη αμυντικά (45-49 στο 23'), με την Ελλάδα να μην μπορεί να κάνει το παιχνίδι της. Σε εκείνο το σημείο ο Γ. Αντετοκούνμπο βγήκε μπροστά με δύσκολες, προσωπικές, δύσκολες και «ψυχωμένες» ενέργειες και έγινε ο Νο. 1 παράγοντας του παιχνιδιού (ένα γκολ - φάουλ, ένα ασύλληπτο mid range εκτός ισορροπίας και 3/4 βολές για το 53-52 στο 26'). 

Ο Βόιτσεχ Χρούμπαν και ο Πάτρικ Άουντα είχαν «απαντήσεις» με επιθετική ποικιλία (26π. συνολικά οι δυο τους), αλλά το νέο γκολ - φάουλ του κορυφαίου παίκτη του πλανήτη κράτησε μπροστά την Εθνική (61-60 στο 28'). Το 28% στο τρίποντο της «γαλανόλευκης» επέτρεπε στην Τσεχία να συνεχίσει με την ίδια άμυνα στο set παιχνίδι και το ματς ήταν οριακό παρά την εκπληκτική 3η περίοδο του Γιάννη (12π., 5ρ. στο 3ο δεκάλεπτο). Φυσικά, τη διαφορά έκαναν τα 8/16 τσεχικά τρίποντα, με ένα εκ των οποίων «γράφτηκε» το 63-67 στο 30'.

Πέντε «μαχητές» στο παρκέ και... επιτέλους άμυνα για να γυρίσει το παιχνίδι

Στο πιο κρίσιμο σημείο ο Ιτούδης έριξε τους Σλούκα - Λαρενζάκη μαζί με τους δύο «Παπ» και τον Γιάννη και όλοι κρίθηκαν αντάξιοι των περιστάσεων. Ο Ιωάννης με μια αλληλουχία φάσεων που έφεραν την υπογραφή του και στις δύο πλευρές του παρκέ έκανε ένα γρήγορο 6-0 (69-67) και το ματς συνέχιζε να είναι... ψυχοβγάλτης. Η Ελλάδα γνώριζε πως πρέπει να σφίξει την άμυνά της και αυτό ακριβώς έκανε: 

ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο "Greek Freak" κέρδισαν δυο «μονομαχίες» και ανέβασαν το ελληνικό προβάδισμα (74-70 στο 34' και 78-70 στο 35'), σε ένα διάστημα που ο Σατοράνσκι είχε... σιγήσει. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός έριξε και τον Καλάθη στο ματς σε σχήμα με τρία γκαρντ και ήταν φανερό πως τα ελληνικά χέρια είχαν... λυθεί μέσα από την άμυνα και ο Γιάνναρος έβαλε την υπογραφή του με ένα τρίποντο στο 38' (86-78). Όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους, οι Έλληνες στην εξέδρα είχαν ήδη ξεκινήσει το πάρτι, ο Γιάνναρος έβαλε άλλο ένα τρίποντο (91-83 στο 39') και η «γαλανόλευκη» έκλεισε εισιτήριο για τα προημιτελικά του Eurobasket (94-88)...

sdna.gr