Welt am Sonntag: Oι Γερμανοί δύσκολα αποταμιεύουν λόγω πληθωρισμού

0


 Στις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί για αποταμιεύσεις, την ώρα που ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο 7,5%, αναφέρεται η Welt am Sonntag.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με στοιχεία γερμανικών τραπεζών και ταμιευτηρίων οι Γερμανοί καταθέτες δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή την περίοδο να βάλουν χρήματα στην άκρη, δεδομένου ότι ο αυξημένος πληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική τους δύναμη.

Mάλιστα πολλοί Γερμανοί ουσιαστικά βασίζονται στις αποταμιεύσεις που κατάφεραν να κάνουν την περίοδο της πανδημίας, χάρη στην αναγκαστικά μειωμένη τότε κατανάλωση εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών.

Σύμφωνα με τον Xέλμουτ Σλέβαϊς, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων, εξαιτίας των σημαντικών ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα, αναμένεται ότι έως και το 60% των γερμανικών νοικοκυριών θα πρέπει να χρησιμοποιήσει φέτος το σύνολο των μηνιαίων εισοδημάτων για την κάλυψη των βασικών εξόδων διαβίωσης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με το βαρόμετρο της γερμανικής Sparkasse πριν από ένα χρόνο μόνο το 15% των καταθετών στη Γερμανία δεν ήταν σε θέση να βάλει χρήματα στην άκρη.

Πιέσεις για πρόσθετη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων και φοιτητών

Την ίδια ώρα βαρύς προμηνύεται ο χειμώνας ιδιαίτερα για φοιτητές και χαμηλοσυνταξιούχους στη Γερμανία. Έτσι ο Χέντριχ Βυστ, ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου δηλαδή γερμανικού κρατιδίου, ζητά μέσω της Bild am Sonntag επιπλέον στοχευμένα μέτρα στήριξης αυτών των δύο κατηγοριών στο επόμενο πακέτο ελάφρυνσης της γερμανικής κυβέρνησης.

Kαι ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ ζητά επιπλέον εφάπαξ επιδόματα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αμφότερες τις προτάσεις των δύο τοπικών πρωθυπουργών φαίνεται ότι απορρίπτει για την ώρα ο Φιλελεύθερος υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, υποστηρίζοντας ότι οι συντάξεις ειδικά έχουν ήδη αυξηθεί.

Από την πλευρά του το Κόμμα της Αριστεράς (Linke) τάσσεται υπέρ μιας πιο εκτεταμμένης ελάφρυνσης των γερμανικών νοικοκυριών τον χειμώνα με εφάπαξ επίδομα 1.500 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, συν 600 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στην Rheinische Post o Nτίτμαρ Μπαρτς, επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς στη γερμανική βουλή. Ο Μπαρτς εκτιμά ότι με ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσαν να ελαφρυνθούν κυρίως φοιτητές και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των πρόσθετων επιβαρύνσεων. «Αυτές οι δύο κοινωνικές ομάδες είναι εντελώς ξεχασμένες» αναφέρει χαρακτηριστικά, ασκώντας κριτική στη συγκυβέρνηση και τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει ενόψει του χειμώνα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)