Η Walmart εξαγοράζει την εταιρεία λιανικής της Ν. Αφρικής, Massmart, έναντι 377 εκατ. δολαρίων


 Ο αμερικανικός κολοσσός, Walmart υπέβαλε προσφορά 6,4 δισ. ραντ (377,6 εκατ. δολαρίων) για την εξαγορά του 47% των μετοχών της Massmart που δεν κατέχει ήδη, με τη Massmart να λέει πως η συμφωνία θα υποστηρίξει την αναδιάρθρωση της ζημιογόνας νοτιοαφρικάνικης εταιρίας λιανικής.

Μετά την ανακοίνωση της προσφοράς, για αγορά της Massmart, η μετοχή της ανέβηκε κατά 46%. Εάν η προσφορά εγκριθεί από τους μετόχους, η εταιρία λιανικής θα διαγραφεί από το χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Η Walmart προσέφερε 62 ραντ για κάθε μετοχή της Massmart, το οποίο αντιστοιχεί σε premium 53% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή, ανέφερε η Massmart.

Μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού ελέγχου στην Massmart το 2010, ο Αμερικανικός λιανοπωλητής έπρεπε να παρέχει αυξημένα επίπεδα οικονομικής και λειτουργικής υποστήριξης σε όλες τις επιχειρήσεις της Massmart.

Η διοίκηση της Massmart ξεκίνησε ένα σχέδιο ανάκαμψης το 2019, το οποίο περιελάμβανε την πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, την αφαίρεση φρέσκων τροφίμων από την αλυσίδα Game και τη μείωση του κόστους σε ολόκληρο τον όμιλο.

Ωστόσο, ζητήματα όπως η πανδημία του κορονοϊού αλλά και η κοινωνική αναταραχή του 2021, καθυστέρησαν το σχέδιο ανάκαμψης, δήλωσε η Massmart. «Εάν οριστικοποιηθεί η πιθανή προσφορά, η Walmart θα συνεχίσει να παρέχει στη Massmart την αναγκαία οικονομική και επιχειρησιακή υποστήριξη προκειμένου να διατηρηθεί η ανάκαμψη του ομίλου», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Massmart, Kuseni Dlamini δήλωσε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους, πως μια προκαταρκτική έρευνα ενός ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, έδειξε πως οι όροι της προσφοράς είναι δίκαιοι και λογικοί.

Η Massmart σημείωσε ζημίες 903,5 εκατ. ραντ (53,2 εκατ. δολάρια) για την περίοδο των 26 εβδομάδων έως και τις 26 Ιουνίου, από απώλειες 358,5 εκατ. ραντ πριν από έναν χρόνο.