Αγωγή στη CIA...

0


 Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ κατέθεσαν μήνυση σε βάρος της CIA και του πρώην διοικητή της, Μάικ Πομπέο, καταγγέλλοντας ηχογράφηση των συνομιλιών τους και αντιγραφή των δεδομένων από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους. 

Οι δικηγόροι, μαζί με δύο δημοσιογράφους που συμμετέχουν στην αγωγή, είναι Αμερικανοί και κατηγορούν τη CIA για παραβίαση του... δικαιώματος προστασίας των απόρρητων συνομιλιών τους με τον Αυστραλό Ασάνζ που τους εξασφαλίζει το αμερικανικό Σύνταγμα...

 Σύμφωνα με τις καταγγελίες που περιέχονται στη δικαστική προσφυγή, η CIA συνεργαζόταν με μια εταιρεία ασφαλείας -με την οποία είχε σύμβαση η πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζούσε τότε ο Ασάνζ- ώστε να κατασκοπεύει τον ιδρυτή των WikiLeaks, τους δικηγόρους του, δημοσιογράφους και όλους όσοι τον συναντούσαν εκεί. 

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπόιλ, δικηγόρο από τη Νέα Υόρκη που εκπροσωπεί τους ενάγοντες, η φερόμενη παρακολούθηση της ομάδας συνηγόρων του Ασάνζ σημαίνει πως το δικαίωμα για μια δίκαιη δίκη του ιδρυτή των WikiLeaks «έχει πλέον αλλοιωθεί, αν όχι καταστραφεί». 

«Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, ακόμη και απόρριψη αυτών των κατηγοριών ή και απόσυρση του αιτήματος περί έκδοσής του» σημείωσε ο Μπόιλ στους δημοσιογράφους. 

Η αγωγή κατατέθηκε από τους δικηγόρους Μάργκαρετ Ράτνερ Κούνστλερ και Νέμπορα Χρμπεκ και τους δημοσιογράφους Τσαρλς Γκλας και Τζον Γκετς, που άπαντες επισκέφτηκαν τον Ασάνζ ενώ φιλοξενείτο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, σε καθεστώς πολιτικού ασύλου. 

Η αγωγή κατονομάζει ως εναγόμενους τη CIA, τον πρώην διευθυντή και πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, καθώς και την εταιρεία ασφάλειας Undercover Global - η οποία κατηγορείται ως σάρωνε πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές τους, μαζί και τις επικοινωνίες τους με τον Ασάνζ, προωθώντας τις στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ. 

Επιπλέον, η εταιρεία που είχε προσλάβει η πρεσβεία, είχε τοποθετήσει μικρόφωνα στο κτήριο, στέλνοντας τις ηχογραφήσεις καθώς και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, επίσης στη CIA, σύμφωνα με το δικόγραφο αγωγής. Αυτό, σύμφωνα με τη νομική ομάδα Ασάνζ, παραβιάζει το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικότητας που προβλέπει το αμερικανικό Σύνταγμα για τους πολίτες του. 

Σημειώνεται πως ο Ασάνζ βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης επί της έφεσής του για τη διαταγή έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες - όπου κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί Κατασκοπείας μετά τη δημοσίευση στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, το 2010, που σχετίζονταν με τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)