To Ισραήλ αυξάνει τον αριθμό των αδειών εισόδου για τους Παλαιστίνιους εργαζόμενους από τη Γάζα

0


Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αυξάνει κατά 1.500 τον αριθμό των αδειών εισόδου που χορηγούνται στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και 15 χρόνια.

Το μέτρο αυτό ακολουθεί τις εχθροπραξίες στις αρχές Αυγούστου επί τρεις ημέρες μεταξύ του Ισραήλ και της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο 49 Παλαιστινίων.

"Ο υπουργός Άμυνας αποφάσισε να αυξήσει κατά 1.500 τον αριθμό των εισόδων στο Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους της Γάζας για εργασία και εμπορικούς σκοπούς, αυξάνοντας το σύνολο σε 15.500" ανακοίνωσε το Cogat, το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 21 Αυγούστου και η διάρκειά της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο επίπεδο ασφαλείας, πρόσθεσε το Cogat.

Το μέτρο είχε ανακοινωθεί πριν από την επίσκεψη στο Ισραήλ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ωστόσο αναβλήθηκε μετά την εκτόξευση ρουκετών στις 16 Ιουλίου από τη Γάζα προς το ισραηλινό έδαφος. Ο ισραηλινός στρατός είχε ανταποδώσει πλήττοντας θέσεις του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Το εβραϊκό κράτος επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό σε αυτό το μικρό έδαφος από το 2007, χρονιά που η Χαμάς πήρε την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι άδειες εργασίας, σε συνδυασμό με τους καλύτερους μισθούς στο Ισραήλ, αποτελούν μια ανάσα για την οικονομία της Γάζας, ενός φτωχού εδάφους σχεδόν 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων που μαστίζεται από μια ανεργία που πλησιάζει το 50%.

Η πλειονότητα των εργαζομένων απασχολείται στον κατασκευαστικό τομέα και στη γεωργία.

Η ισραηλινή ανακοίνωση τίθεται σε ισχύ σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το τέλος των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τότε ότι διεξήγαγε "προληπτική επιχείρηση" εναντίον της οργάνωσης, η οποία απάντησε εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Το εβραϊκό κράτος είχε διατάξει το κλείσιμο των συνοριακών διελεύσεων, εμποδίζοντας χιλιάδες πολίτες της Γάζας να πάνε να εργαστούν στο έδαφός του.

Τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους μαχητές αλλά και απλοί πολίτες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την κλιμάκωση της βίας, πριν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)