Σκάνδαλο υποκλοπών: Πόσο κοστίζει ένα spyware "νόμιμης κατασκοπείας"...

0


 Mέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που συγκρότησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -για να ανακαλύψει ποιες χώρες/μέλη της ΕΕ έχουν αγοράσει και χρησιμοποιούν λογισμικά κατασκοπείας- επισκέφτηκαν το Ισραήλ.

Τελικός προορισμός ήταν τα 'αρχηγεία' της NSO Group, στην... οποία ανήκει το spyware με το όνομα Pegasus. Ειρήσθω εν παρόδω, στα μέλη της Επιτροπής ήταν και ένας Καταναλός νομοθέτης του οποίου το τηλέφωνο είχε παραβιαστεί από το Ρegasus.
Η εταιρία “κυβερνοπολέμου” -όπως συστήνεται- ομολόγησε πως 14 χώρες/μέλη έχουν συνεργαστεί μαζί της στο παρελθόν και τουλάχιστον 12 εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Pegasus “για νόμιμη παρακολούθηση κλήσεων κινητής τηλεφωνίας”.

Είναι αυτό που στην Ελλάδα λένε 'για λόγους εθνικής ασφάλειας', με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) να είναι αυτή που ζητά τις 'νόμιμες υποκλοπές'. Συνήθως τις ακολουθούν διατάξεις που εγκρίνονται από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Και όλοι τελούν υπό τον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

 Απαντώντας στις ερωτήσεις των νομοθετών του Ευρωκοινοβουλίου, η NSO Group ενημέρωσε ότι επί του παρόντος συνεργάζεται με 22 “τελικούς χρήστες” (οργανώσεις ασφαλείας και πληροφοριών και αρχές επιβολής του νόμου), σε 12 ευρωπαϊκές χώρες. Σε ορισμένες από αυτές, υπάρχουν περισσότεροι από ένας πελάτες, καθώς η σύμβαση δεν υπογράφεται με τη χώρα, αλλά με τον οργανισμό λειτουργίας. 

 Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)