Ο προμηθευτής της ΕΥΠ "μολύνει" smartphones και στην Ελλάδα...

 Η επίσημη εταιρεία-προμηθευτής της ΕΥΠ «παγιδεύει» μέσω θυγατρικής κινητά τηλέφωνα και στοχοποιεί ανθρώπους σε διαφορετικές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Αυτό αποκαλύπτει κοινή δημοσιογραφική έρευνα διεθνών ΜΜΕ (Lighthouse Reports, Der Spiegel, EUobserver, Irpimedia, Domani και Mediapart) η οποία δημοσιεύθηκε χθες και δίνει νέα τροπή στην πρόσφατη αποκάλυψη του Magazine αναφορικά με... τον ρόλο της ίδιας εταιρείας-προμηθευτή της ΕΥΠ και τη σύνδεσή της με τον Ισραηλινό Tal Dilian και το λογισμικό κατασκοπείας Predator....

Στο επίκεντρο της διεθνούς έρευνας που δημοσιεύθηκε χθες βρίσκεται η ιταλική εταιρεία RCS ETM SICUREZZA S.P.A. Η εταιρεία συστήνεται ως η κορυφαία πάροχος νόμιμων υπηρεσιών υποκλοπής στην Ευρώπη και όπως σημειώνεται στην επίσημη σελίδα της, με τα συστήματα που εμπορεύεται παρακολουθούνται τουλάχιστον 10.000 στόχοι καθημερινά.

Τον Ιούνιο του 2021, η ΕΥΠ αγόρασε από την ιταλική RCS το νέο αναβαθμισμένο σύστημα νόμιμων υποκλοπών -είναι η μοναδική σύμβαση που δεν αμφισβητεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της έρευνας του σκανδάλου των υποκλοπών.

Στις 13 Αυγούστου 2022, το Magazine αποκάλυψε ότι υπάρχει μία γραμμή που φέρεται να συνδέει την RCS, δηλαδή τον επίσημο προμηθευτή της ΕΥΠ, με τον Tal Dilian, τον Ισραηλινό ιδιοκτήτη της εταιρείας INTELLEXA, που είναι εγκατεστημένη και στην Ελλάδα και εμπορεύεται το περίφημο λογισμικό κατασκοπείας Predator, με το οποίο παγιδεύτηκε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κι επιχειρήθηκε να συμβεί το ίδιο με το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη. Η σύνδεση προέκυπτε από τη συγχώνευση της RCS με την αμφιλεγόμενη εταιρεία CY4GATE, μόλις στις αρχές του περασμένου μήνα, όπως ανέδειξε το Magazine. Κι επίσης από τη σύνδεση της τελευταίας με την ιταλική εταιρεία Hacking Team, η οποία είχε συνδεθεί με την πώληση λογισμικών κατασκοπείας σε καθεστώτα για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και ακτιβιστών, έως ότου χιλιάδες εσωτερικά email της διέρευσαν 2015 στο Wikileaks.


ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η σημερινή κοινή έρευνα του Lighthouse Reports, του Spiegel και των υπόλοιπων ξένων Μέσων, είναι αποκαλυπτική και πηγαίνει την ιστορία ένα βήμα παρακάτω. Σύμφωνα με την έρευνα, η εταιρεία RCS και μια άγνωστη θυγατρική της, η TYKELAB, εμπορεύονται επιθετικά «όπλα» στον κυβερνοχώρο, τα οποία, όπως διαφημίζουν, μπορούν «να παρακολουθούν τις κινήσεις σχεδόν οποιουδήποτε κρατά ένα κινητό τηλέφωνο, είτε βρίσκεται λίγα τετράγωνα μακριά είτε σε άλλη ήπειρο». Οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας τηλεφωνικών παρόχων σε διαφορετικές χώρες, για λογαριασμό των πελατών τους. Η TYKELAB έχει έδρα στη Ρώμη, όμως οι επιθέσεις στα δίκτυα φέρεται να ξεκινούσαν από ένα σύμπλεγμα νησιών κάπου στον Νότιο Ειρηνικό, 15.000 χιλιόμετρα μακριά.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...