Στο Ουκρανικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Τούρκος Πρέσβης για τη διέλευση ρωσικού πλοίου από το Βόσπορο με S-300

Anthony

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας για το πλοίο «Sparta II» που έχει ναυλωθεί από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απηύθυνε αίτημα προς την τουρκική πλευρά σχετικά με τη διέλευση μέσω του Βοσπόρου του πλοίου «Sparta II» από τη Συρία προς τη Ρωσία όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι στις 29 Αυγούστου 2022, προσκλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ουκρανία Γιαγκμούρ Αχμέτ Γκιουλντέρε.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Μίκολα Τοτσίσκι εξέφρασε στον πρέσβη της Τουρκίας την ανησυχία της ουκρανικής πλευράς σε σχέση με τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά πυραυλικών συστημάτων S-300 από τη Συρία στη Ρωσία μέσω του στενού του Βοσπόρου με το πλοίο «Sparta II» που έχει ναυλωθεί από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Έτσι, στην τουρκική πρεσβεία παραδόθηκε ρηματική διακοίνωση από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το ζήτημα που τέθηκε.

Ο Υφυπουργός επέστησε την προσοχή του Τούρκου Πρέσβη στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης των Στενών της 20ής Ιουλίου 1936, το εν λόγω πλοίο εμπίπτει στον ορισμό του πολεμικού πλοίου για τη Σύμβαση αυτή.

«Ο κ. Τοτσίτσκι ζήτησε από την τουρκική πλευρά να παράσχει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το φορτίο που μετέφερε το πλοίο «Sparta II» μέσω των Στενών του Βοσπόρου, καθώς και σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία προκειμένου να εκπληρώσει τις διατάξεις της Σύμβασης και να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. στο υπουργείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα τηρήσει αυστηρά την απόφασή της τής 28ης Φεβρουαρίου 2022 να κλείσει τα στενά της Μαύρης Θάλασσας για τα ρωσικά πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, σύμφωνα με τη συνεπή θέση της Δημοκρατίας της Τουρκίας να υποστηρίξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της.

 Πηγή:https://www.ieidiseis.gr