Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator...


 Μεγάλη έρευνα των Reporters United και Εφ.Συν....

Επί οκτώ μήνες η δημοσιογραφική έρευνα του inside story και του Reporters United για τις υποκλοπές παρέμενε στο περιθώριο της πολιτικής ατζέντας. Ομως τώρα ήρθε στο προσκήνιο. Και δικαίως: η αποκάλυψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε γίνει απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator υποχρέωσε μέσα ενημέρωσης και... κυβέρνηση να σταματήσουν να παριστάνουν ότι δεν βλέπουν το πρόβλημα.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι: Ποιος παγίδευσε με το Predator τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, τον οποίο προηγουμένως παρακολουθούσε η ΕΥΠ επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας; Και ποιος προσπάθησε να ελέγξει το κινητό του (σημερινού) αρχηγού του τρίτου κόμματος της χώρας;

Ενώ η κυβέρνηση αμήχανα σιωπά για το ποιος χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλάδα, το Reporters United και η «Εφ.Συν.» δημοσιεύουν νέα στοιχεία που φέρνουν το Μαξίμου ακόμα πιο κοντά στο κακόβουλο λογισμικό. Το σημερινό ρεπορτάζ αποτελεί συνέχεια της έρευνας («Ο Μεγάλος Αδερφός και ο Μεγάλος Ανιψιός») που στις 3 Ιουνίου αποκάλυψε ότι ο γενικός γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. σύστησε μια εταιρεία (Eledyn) και μέσω αυτής αγόρασε έναντι 1.000 ευρώ μιαν άλλη (Canalis), για να φτιάξει φωτοβολταϊκά πάρκα. 

Λίγο αργότερα ο κ. Δημητριάδης πούλησε την Canalis για ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα, 166.513 ευρώ.

Εκτός από αυτές τις αγοραπωλησίες, το ρεπορτάζ μας είχε αποκαλύψει τις επιχειρηματικές συναλλαγές μεταξύ του κ. Δημητριάδη, ενώ ήταν στέλεχος στο Μαξίμου, με πρόσωπα και εταιρείες που συνδέονται έμμεσα με την υπόθεση των υποκλοπών. (Ο κ. Δημητριάδης είχε αρνηθεί κάθε σχέση με την υπόθεση με απάντηση πριν από το δημοσίευμα και με εξώδικο.)

Το πρόσωπο-κλειδί

Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι αυτές οι σχέσεις δεν ήταν τόσο έμμεσες, αλλά αποδεικνύονται περισσότερες και πιο στενές. Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση είναι ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος. Διετέλεσε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator) από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021. Ηταν παράλληλα εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της Feroveno στην Ελλάδα, εταιρείας που επίσης ανήκει στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa, ώς τον Νοέμβριο του 2021.

Διετέλεσε σύμβουλος της Krikel το 2018, όπως αποκάλυψε το inside story, εταιρείας που σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας (ΕΑΔ) συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο την περίοδο 2018-2020.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.