Νέα σφαλιάρα από Politico – Οργισμένοι ευρωβουλευτές ζητούν παρέμβαση για το σκάνδαλο των υποκλοπών


 «Το ελληνικό σκάνδαλο είναι υπό έρευνα στις Βρυξέλλες» λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Μετά το δημοσίευμα-«βόμβα» του Politico για την απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να «περάσει κάτω από το χαλί» το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις που έχει εκθέσει τη χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο, σήμερα, με νέο άρθρο η έγκυρη ιστοσελίδα επανέρχεται αναδεικνύοντας τις οργισμένες αντιδράσεις ευρωβουλευτών που πλέον ζητούν παρέμβαση από την Κομισιόν, τονίζοντας ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στο άρθρο που υπογράφει η Antoaneta Roussi επισημαίνεται ότι οι ευρωβουλευτές δεν δέχονται την θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην εμπλακούν στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

«Οι ευρωπαίοι βουλευτές, δεν αποδέχονται την αυστηρά διατυπωμένη πρόταση της Ελλάδας, ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να κρατήσουν “τη μύτη τους” μακριά από ένα σκάνδαλο υποκλοπών» τονίζεται στο δημοσίευμα, στο οποίο μάλιστα φιλοξενούνται δηλώσεις της ευρωβουλεύτριας των Οικολόγων, Σάσκια Μπρίκμοντ η οποία κάνει λόγο για διακύβευση της λειτουργίας του κράτους δικαίου.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχτηκε ότι ενήργησε λάθος, αλλά ισχυρίστηκε πως η υποκλοπή έγινε νόμιμα από την ΕΥΠ, αν και εξακολουθεί να αρνείται να πει το γιατί, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια» αναφέρει το δημοσίευμα του Politico. «Η Αθήνα αρνείται σθεναρά πως οι υπάλληλοι της ΕΥΠ σχετίζονται με την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη με το λογισμικό Predator και τη χρήση του», σημειώνεται.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στη παρέμβαση του αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιωάννη Βραΐλα, ο οποίος σε επιστολή του σημείωσε ότι η Επιτροπή «δεν πρέπει να είναι εύπιστη σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου, σχετικά με ένα θέμα εθνικής ασφάλειας». Ο ίδιος έκανε λόγο για ΜΜΕ που «δεν διακρίνονται πάντα για ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται η αντίδραση της ευρωβουλευτή Σόφι ιν’τ Βελντ, η οποία με ανάρτησή της επεσήμανε ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης. «Για αυτό και το ερευνά το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το PEGA της Ευρωβουλής. Καθώς παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ στο στόχαστρό των παρακολουθήσεων βρίσκονται ευρωβουλευτές και ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Οι κυβερνήσεις είναι μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Το Politico αναφέρει πως ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, έλαβε απάντηση από την ευρωβουλεύτρια Sophie in ‘t Veld (Renew Europe) που είναι μέλος των επιτροπών LIBE και PEGA. Η εξεταστική επιτροπή Pega του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία μετέχει, διερευνά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Eυρωπαίων πολιτών με τα λογισμικά Pegasus και Predator.

«Tο σκάνδαλο του ελληνικού spyware είναι  αρμοδιότητα της ΕΕ», είπε απαντώντας στον Βραΐλα. Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (ο εμβληματικός κανονισμός της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής) και θα βρισκόταν επίσης στο στόχαστρο της ΕΕ για τη στόχευση του Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

newsbreak.gr