Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Haaretz: Οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, η Intellexa και το Predator...

 
Στο σκάνδαλο υποκλοπών που προκαλεί σοβαρότατους τριγμούς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέρεται σε βασικό της θέμα η Haaretz, ρίχνοντας περισσότερο φως στις σχέσεις των εταιρειών Intellexa και Cytrox με τη χώρα μας...

Η ισραηλινή εφημερίδα, στη διαδικτυακή της έκδοση, κάνει εκτενή αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την καταιγίδα εξελίξεων που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας, μετά και την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ.

Η Haaretz τονίζει ότι η ελληνική περίπτωση είναι ένα ακραίο παράδειγμα του πώς μια ισραηλινή εταιρεία μπορεί να ελιχθεί, υπογραμμίζοντας ότι το περιστατικό δεν σχετίζεται με την εταιρεία NSO, η οποία έχει περιορισμούς εξαγωγών, αλλά με την Cytrox και το spyware Predator. 

Η Cytrox ανήκει στην Intellexa, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο πρώην αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα και δεν κατοικεί στο Ισραήλ. Ενδιαφέρον προξενεί και η αναφορά της Haaretz ότι τόσο η Cytrox όσο και η Intellexa είναι καταχωρημένες σε αρκετές και διαφορετικές χώρες, αλλά το κέντρο επιχειρήσεών τους είναι στην Ελλάδα.

Πηγές στη βιομηχανία κυβερνοόπλων επισημαίνουν στην εφημερίδα ότι η Intellexa δραστηριοποιείται χωρίς να έχει περιορισμούς σε εξαγωγές, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα.

Αυτό, σημειώνει η Haaretz δεν αλλάζει το γεγονός ότι η νομοθεσία περί απαγόρευσης εξαγωγής δεσμεύει τον ίδιο τον Ταλ Ντίλιαν, ως Ισραηλινό πολίτη.

Η Haaretz κάνει λόγο για μεγάλη αδιαφάνεια σχετικά με τα ισραηλινά προγράμματα παρακολούθησης και επισημαίνει ότι ο έλεγχος σε κυβερνοόπλα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω .

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.