Δημοσίευμα και στον «Guardian» για το ελληνικό Γουότεργκεϊτ...

 
Τι κρύβει η ακαριαία απάντηση Βενιζέλου σε Μητσοτάκη για το πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή.

Την ώρα που...στο εσωτερικό της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει από τη συζήτηση της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής πλήρως απομονωμένος πολιτικά και έχοντας καταγράψει ένα σαφές προσωπικό Βατερλό, κατά το οποίο απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε ουσιαστική και πειστική απάντηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, συνεχίζονται το σφυροκόπημα από το εξωτερικό και το μπαράζ επικριτικών για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου....

Μόλις χθες κυκλοφόρησε ολόφρεσκο δημοσίευμα του «Guardian» με τίτλο «Το ελληνικό Γουότεργκεϊτ του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών ασκεί πρόσθετη πίεση στον πρωθυπουργό», το οποίο περιγράφει ότι έχει ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» με «πιθανές δραματικές επιπτώσεις για την κεντροδεξιά κυβέρνηση πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους», ενώ σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης «κατηγορείται ότι διοικεί έναν κρατικό μηχανισμό του οποίου οι τακτικές θυμίζουν περισσότερο ψυχρό πόλεμο παρά μια ανθηρή σύγχρονη δημοκρατία», καθώς και ότι «ο έλεγχος του τρόπου διακυβέρνησής του –συγκεντρωμένος γύρω από μια κλίκα πιστών συμβούλων και βοηθών, με υπουργούς που κρατούνται σε απόσταση– έχει οδηγήσει όλο και περισσότερο σε κατηγορίες για αλαζονεία».

Μόλις μία μέρα πριν είχε προηγηθεί η νέα απάντηση του Politico που γκρεμίζει ολοκληρωτικά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει ότι δήθεν το Politico ανασκεύασε τα όσα είχε δημοσιεύσει για το ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών. Οπως επιβεβαιώνεται εμφατικά και από την απάντηση αυτή, το Politico όχι μόνο δεν ανασκεύασε ποτέ, όχι μόνο στηρίζει απολύτως τη συντάκτριά του που στοχοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά επανέρχεται και δριμύτερο, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την Ελλάδα αυταρχικό κράτος.

Την ίδια ώρα, όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε κατά τη συζήτηση στη Βουλή να δείξει ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα είναι ενιαία, οι πληροφορίες λένε ότι το παγωμένο κλίμα μεταξύ «γαλάζιων» βουλευτών παραμένει, ενώ απαρατήρητη δεν πέρασε η απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από την ομιλία του νυν πρωθυπουργού.

Συν τις άλλοις η σφοδρή κριτική του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του Κυρ. Μητσοτάκη εντείνει την αποσυσπείρωση κεντρογενών ακροατηρίων στα οποία ο τελευταίος είχε επενδύσει εκλογικά. Κριτική που κλιμακώθηκε με την ακαριαία απάντηση του κ. Βενιζέλου στην απόλυτη λαθροχειρία που επιχείρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης με το πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή, η περίπτωση των βουλευτών της οποίας δεν έχει βέβαια καμία σχέση ούτε με «επισυνδέσεις» ούτε και με λόγους «εθνικής ασφάλειας» (βλ. αναλυτικά σελ. 10). Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος αισθάνθηκε την ανάγκη και να επανέλθει, καλώντας τον πρωθυπουργό «να σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες ερμηνείας του Συντάγματος».

Και ανεξάρτητα με το αν ο Αντώνης Σαμαράς συμφωνεί με τον κ. Βενιζέλο στο ζήτημα των «νόμιμων επισυνδέσεων», προφανώς σε σχέση με τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησής τους και το θέμα της Χρυσής Αυγής, ο δεύτερος εκπροσωπεί και τον πρώτο. Οπωσδήποτε οι απόψεις Βενιζέλου εκφράζουν και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Βουλής εκείνη την περίοδο. Εν τω μεταξύ σιγά σιγά έρχονται νέα δημοσιεύματα γύρω από το θέμα των υποκλοπών.

Ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου στη «Καθημερινή» παρουσιάζει έγγραφα που φέρεται να αποτελούν πρόσφατη εμπορική πρόταση της εταιρείας Intellexa και τα οποία εμφανίζονται να προωθούν έναντι 8 εκατ. ευρώ ένα πακέτο παρακολουθήσεων για Android και iOS, ενώ ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «Βήμα» αναφέρει ότι η εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που πουλά το Predator έχει 34 πελάτες.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr