Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Goldman Sachs: Ο πληθωρισμός στη Βρετανία μπορεί να φτάσει στο 22% για το 2023


 Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση μπορεί να καταγράψει ο πληθωρισμός στη Βρετανία, φτάνοντας ακόμα και το 22% για το 2023 εφόσον οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους μήνες, υποστηρίζει η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του επενδυτικού οίκου, εάν οι τιμές παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση τιμών κατά 80% τον Ιανουάριο. Αυτό θα οδηγούσε τον πληθωρισμό στο 22,4% και θα προκαλούσε πτώση 3,45 στο ΑΕΠ της χώρας...

Σε περίπτωση που οι τιμές του αερίου υποχωρήσουν, ο πληθωρισμός θα φτάσει στο «ταβάνι» του 14,8% τον Ιανουάριο, ποσοστό που είναι ικανό να οδηγήσει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση, μετέδωσε το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχει προβλέψει πως ο πληθωρισμός θα φτάσει το 13% τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με την Goldman, μια μεγαλύτερη άνοδος του πληθωρισμού θα οδηγούσε την BoE σε επιθετικότερες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της, ανεβάζοντας το κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι αγορές αναμένουν πως τα βασικά επιτόκια της τράπεζας θα φτάσουν στο 4,25% για το 2023, από το 1,75% που βρίσκονται μέχρι σήμερα.


Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny