Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Fitch: Σοκ στην Ευρώπη εάν η Ρωσία διακόψει τη ροή φυσικού αερίου - Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

 
Η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία βρίσκονται στην πιο ευάλωτη θέση, εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όπως υποστηρίζει σε νέα έκθεσή της η Fitch.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Γερμανία και η Αυστρία δεν διαθέτουν βιώσιμες - βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα - εναλλακτικές στο σκέλος της ενέργειας, ενώ η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μείγμα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως υποστηρίζει, η απότομη υποχώρηση των ροών φυσικού αερίου υποδηλώνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως ένα πολιτικό εργαλείο. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αλλά οι περιορισμοί στον εφοδιασμό και τις υποδομές σημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από τρία χρόνια για να αντισταθμιστεί η πλήρης απώλεια του ρωσικού εφοδιασμού.

Παράλληλα, ο δείκτης ευπάθειας της Fitch δείχνει ότι εντός της ΕΕ, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης εξαρτώνται λιγότερο από το ρωσικό αέριο από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τις περισσότερες να έχουν χαμηλή έως μέτρια άμεση έκθεση. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη Δυτική Ευρώπη και η περιοχή στο σύνολό της θα αντιμετωπίσει σοβαρό μακροοικονομικό σοκ εάν διακοπεί ο εφοδιασμός από τη μεριά της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο δείκτης ευπάθειας της Fitch δείχνει ότι εντός της ΕΕ, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης εξαρτώνται λιγότερο από το ρωσικό αέριο από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τις περισσότερες να έχουν χαμηλή έως μέτρια άμεση έκθεση. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη Δυτική Ευρώπη και η περιοχή στο σύνολό της θα αντιμετωπίσει σοβαρό μακροοικονομικό σοκ εάν διακοπεί ο εφοδιασμός από τη μεριά της Ρωσίας.Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.