Άκρως απόρρητο υλικό αναζητούσε το FBI στην κατοικία του Τραμπ...

 
Οι πράκτορες του FBI εξασφάλισαν το ένταλμα από ομοσπονδιακό δικαστή για να διεξαγάγουν έρευνα στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, καθώς διαπίστωσαν ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε παρανόμως αφαιρέσει 184 απόρρητα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο...

Αυτό αναφέρει η λογοκριμένη ένορκη βεβαίωση -η έκθεση που αιτιολογεί το ένταλμα έρευνας του FBI- που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Τον Ιανουάριο, ο ίδιος ο Τραμπ παρέδωσε οικειοθελώς απόρρητα έγγραφα που βρίσκονταν -αναμεμειγμένα με περιοδικά, εφημερίδες, φωτογραφίες, επιστολές, σημειώσεις και άλλο ποικίλο υλικό- σε 15 κιβώτια στην υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ, έπειτα από αξίωση της υπηρεσίας, που είναι υπεύθυνη για την διατήρηση των προεδρικών και κυβερνητικών εγγράφων...

Η ανακάλυψη αυτών των απόρρητων εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνονται 67 που χαρακτηρίζονται «Εμπιστευτικά», 92 «Απόρρητα» και 25 «Άκρως Απόρρητα», αποτέλεσε το σώμα των αποδείξεων που επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης στο ένταλμα έρευνας το οποίο ενέκρινε δικαστής στις 5 Αυγούστου, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από την έφοδο του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο.

Κατά τη διάρκεια της εφόδου αυτής, δεκάδες πράκτορες πήραν 27 επιπρόσθετα κιβώτια κυβερνητικών και προεδρικών αρχείων, στα οποία περιλαμβάνονται 11 σειρές εγγράφων που ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε μαζί του όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με κατάλογο του FBI με τα αντικείμενα που ελήφθησαν από το σπίτι του πρώην προέδρου στις 8 Αυγούστου.

Πράκτορας του FBI που δεν κατονομάζεται, γράφει στην ένορκη βεβαίωση: «Η κυβέρνηση διεξάγει ποινική έρευνα σχετικά με την ανάρμοστη αφαίρεση και αποθήκευση απόρρητων πληροφοριών σε μη εγκεκριμένα μέρη, όπως και με την παράνομη απόκρυψη ή αφαίρεση κυβερνητικών αρχείων».

«Επιπλέον υπάρχει πιθανός λόγος να πιστεύεται ότι επιπρόσθετα έγγραφα που περιείχαν απόρρητες πληροφορίες NDI (πληροφορίες εθνικής άμυνας) ή που είναι προεδρικά αρχεία που υπόκεινται σε απαιτήσεις διατήρησης αρχείων εξακολουθούν να παραμένουν στην κατοικία του Τραμπ», προσθέτει, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει εκπαιδευτεί στις έρευνες αντικατασκοπίας και κατασκοπίας. «Υπάρχει επίσης πιθανός λόγος να πιστεύεται ότι στοιχεία για παρακώλυση» της δικαιοσύνης θα βρεθούν στο σπίτι του, προσθέτει.

Ο πράκτορας του FBI διευκρινίζει επίσης ότι η έρευνα άρχισε κατόπιν «αίτησης» της υπηρεσίας Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 9 Φεβρουαρίου. Η αίτηση αυτή, μαζί με υλικό που βρέθηκε τον Μάιο όταν πράκτορες εξέτασαν τα 15 κιβώτια που είχε παραδώσει ο Τραμπ, όπως και πληροφορίες από αρκετούς μάρτυρες, οδήγησαν στην έρευνα του FBI στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στις 8 Αυγούστου.