Explainer: Τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης;...

 
Η ύφεση είναι αναπόφευκτη...

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έχει υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων 18 μηνών,

Για ποιον λόγο; 

Εξαιτίας των... υψηλότερων τιμών, της μειωμένης ζήτησης και της αύξησης των αποθεμάτων απούλητων προϊόντων.

Δεν βοήθησε η τουριστική κίνηση στο βόρειο ημισφαίριο;

Μπορεί ο τουρισμός και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τη φιλοξενία να ενισχύθηκαν αυτό το καλοκαίρι από την άρση των περισσότερων περιορισμών για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, αλλά τα οφέλη φαίνεται ότι ακυρώθηκαν για πολλές εταιρείες από μία σειρά αντίρροπων παραγόντων. 

Με ποιον τρόπο;

Αλυσιδωτά: Η Ρωσία συμπιέζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προκαλώντας πληθωρισμό ρεκόρ στην ευρωζώνη. Αυτό διογκώνει τις δαπάνες των νοικοκυριών και πλήττει τις επιχειρηματικές επενδύσεις, ενώ παράλληλα αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια. Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν πως ευρωζώνη οδεύει προς μια νέα ύφεση. 

Αυτό αφορά μόνο τις μικρές ή και τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης;

Αφορά τους πάντες. Οι γερμανικές επιχειρήσεις αναφέρουν τη μεγαλύτερη αντιστροφή στη δραστηριότητά τους εδώ και δύο χρόνια, οι γαλλικές επιχειρήσεις υπέστησαν την πρώτη συρρίκνωσή τους εδώ και 18 μήνες. Και οι πιέσεις του κόστους ζωής είχαν σαν αποτέλεσμα η ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών να υποχωρήσει. 

Τόσο πολύ έχει πέσει η ζήτηση;

Ναι. Και όχι μόνο για τις υπηρεσίες. Οι νέες παραγγελίες για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης, και στη μεταποίηση, μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Και τώρα;

Τα εργοστάσια αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση των απούλητων αποθεμάτων σε βάθος 25ετίας. 

Σε ποιους κλάδους είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα;

Ιδιαίτερα απότομες μειώσεις στην παραγωγή παρατηρήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες βασικών υλικών. Στην αυτοκινητοβιομηχανία και στη στέγαση. Μειώσεις καταγράφηκαν και στην παραγωγή που τροφοδοτεί τον κλάδο της αναψυχής. Και φυσικά οι χρόνοι για την παράδοση των παραγγελιών έχουν αυξηθεί. 

Και ακόμη είναι Αύγουστος...

Ακριβώς. Και ο σύνθετος δείκτης της S&P Global υποχώρησε την Τρίτη στο 49,2, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, και για δεύτερο συνεχή μήνα είναι κάτω από το όριο του 50 που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση...